България с признание от Държавния департамент на САЩ

България получава признание от DipNote - официалният блог на Държавния департамент на САЩ - като съюзник, на когото Америка може да разчита. Това съобщиха от посолството на САЩ у нас. В DipNote е публикувана обширна статия, в която се разказва, че Република България и Съединените щати са изградили отношения, които са пример за тесните връзки, които Америка има със съюзниците от НАТО.

В публикацията в официалния блог на Държавния департамент на САЩ страната ни се дава за пример за това, че дава приоритет на военната модернизация и че проактивно е обявила намерение да увеличи разходите си за отбрана до 2 процента от БВП до 2024 г.

България се съсредоточи върху купуването на оперативно съвместими системи за отбрана и изграждането на дългосрочни възможности, както се вижда от придобиването на F-16, пише в статията на DipNote.

Помощта, която САЩ са предоставили на България в сферата на сигурността през последните 25 години, възлиза на над 340 милиона долара. САЩ и България работят заедно за подобряване на сигурността в Източна Европа. В материала на официалния блог на Държавния департамент на САЩ се проследява още и активното участие на български военни в различни мисии и учения на НАТО през годините.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България