България с шанс за сериен електромобил през 2020 година

България е пред шанса да има свой сериен електромобил през 2020 година. Електрическата мобилност ще бъде възможност за гражданите и гостите на София в следващите години.

Стратегията на Европейския съюз за растеж и развитие "Европа 2020" предлага и финансирането на проекти.

Европейският опит и моделите за развитие бяха обсъдени по време на национална дискусия в рамките на "Европейската седмица на мобилността".

"По данни на Евростат, за 5-годишния период от 2008 до 2012-та година най-високият ръст на новорегистрираните леки автомобили е в България - 19%. За следващите пет години страната ни отново е в челната тройка с 16 на сто", посочи Методи Аврамов от Центъра за градска мобилност, цитиран от БНР.

"Евростат регистрира 400 автомобила на хиляда жители за страната. В София тази цифра е над 500. Не знам за Германия, но сме стигнали САЩ."

Аврамов припомни, че регистрираните електромобили в София са 140, както и преференциите, които се дават за електромобилите в столицита - без местен данък и с безплатно паркиране. "Ако амбициите на София са да стане Зелена столица на Европа през 2018-а година, то електромобилността е много важна част от тези намерения", посочи още той.

Тазгодишната седмица на мобилността е под мотото "Умно придвижване - силна икономика".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България