България тръгна с бронз на световните плажни игри

В духа на традициите в родния спорт борбата имаше честта и привилегията да донесе първо отличие за България и на световните плажни игри.

В дебютното издание на надпреварата в Катар с участието на 97 държави Миглена Селишка ликува с бронз в кат. 50 кг.

Така тя постави страната ни на картата на медалите след 6 срещи и драматична битка с Причепута (Румъния). Българката загуби от тази съперничка на старта, но се реваншира в малкия финал. До него нашето момиче преодоля Зарвея (Либерия), Кабрера(Аржентина), Бетанзо (САЩ), а на полуфинала отстъпи на Дженезис (Нигерия). Фаворитката за титлата от Африка обаче сензационно отпадна с туш в битката за златото срещу Барбоса (Бразилия).

„Радвам се много за Миглена, това е трети медал за нея през годината и една добра разгрявка по пътя към голямата й цел - олимпиадата в Токио“, заяви треньорът на националките по борба Петър Касабов.

Той се пошегува, че е мислил да свърже плажа с почивка на състезателките си, но като видял конкуренцията се .... отказал.

Селишка участва с "уайлд карт" в Доха, след като от БОК издействаха две наши състезателки да има в турнира по плажна борба. Родно присъствие на игрите не бе планирано, за да не се натоварват финансово федерациите ни. Генсекът на олимпийския ни комитет Белчо Горанов изгледа малкиbelcho-lalovichя финал в компанията на легендата на спортната гимнастика Надя Команечи (Румъния) и члена на МОК и президент на Международната федерация по борба Ненад Лалович (Сърбия). Днес в Доха се очаква председателят на БОК Стефка Костадинова, която ще участва на сесия на МОК в края на игрите.

Освен Селишка на Катара Бийч се бори и София Георгиева (70кг), която остана на крачка от медалите след победи над представителки на САЩ и Франция, но и загуби от Украйна и Колумбия. На първите плажни игри има и трети наш представител - Александър Бачев в кайт фойл рейсинг (дисциплина във ветроходството). Българинът, който достигна до полуфиналната фаза, се води от треньора Виктор Жеков, баща на звездата ни в сноуборда Сани Жекова.

Снимки: КОСТАДИН АНДОНОВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт