България трябва да представи на Русия до юли варианти за използване на оборудването за АЕЦ "Белене"

Българското министерство на енергетиката трябва да представи на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ "Белене". Това се казва в документи за днешната среща на руския президент Владимир Путин с българския държавен глава Румен Радев, съобщи ТАСС.

"До края на юни 2018 година енергийното министерство на България трябва да представи варианти за използването на произведеното руско оборудване, включително за рестарт на проекта", се казва в информацията.

В нея е посочено също така, че "Росатом" може да приключи преговорите за шести блок на АЕЦ Козлодуй в България до края на юли 2018 година.

Българският президент Румен Радев провежда днес своята дългоочаквана среща с руския си колега Владимир Путин.

Прави впечатление и делегацията за срещата, коментира Канал 3. Владимир Путин е с министъра си по енергетика Александър Новак и с този на търговията и промишлеността Денис Мантуров. Румен Радев влиза на срещата с шефа на кабинета си Иво Христов, главния секретар Димитър Стоянов и секретаря си по външна политика Атанас Кръстин, който очаква да получи агреман за посланик в Москва. От българска страна министри в делегацията няма.

Точка 4 от дневния ред засяга и интереса ни към "Турски поток":

102996

"Правителството на България проявява интерес към проекта за прокарването на газопровода от Русия към Турция "Турски поток". "Газпром" и Министерството на енергетиката на България проучват възможността за разширяването на българската газопреносна система от границата с Турция до границата със Сърбия и при необходимост - до други съседни държави".

Припомня се, че енергетиката е ключов отрасъл за взаимните връзки, като 75% от износа на Русия в България са енергийни ресурси. Русия е единствен доставчик на газ в България, като всяка година доставя 3 милиарда куб. м (от 1974 г.), като доставките вървят по три разклонения на газопровода Тираспол - Измаил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия