България - Цветан Василев: 3:0

Султанатът на Оман призна неоснователността на претенцията си към българската държава

Министерството на финансите обяви в събота , че България е спечелила делото с Държавния резервен фон на Султаната Оман. Кратката новина гласеше, че на 13.08.2019г. арбитражният трибунал е постановил решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в гр. Вашингтон, САЩ.

Делото е важно, защото след фалита на КТБ през 2014 г., за пръв път международна съдебна инстанция зачерква претенция против България, свързана с искане за обезщетение заради твърдения за неоснователно отнемане на лиценза на банката.

Според министерство на финансите държавата Оман се е отказала от иска си за 80 милиона евро, основаващ се на аргументи за неправомерни действия на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на „Корпоративна търговска банка“ АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма. С финалното си решение вашингтонският арбитражен съд е отхвърлил окончателно исковете като неоснователни и е осъдил оманския фонд да заплати всички разноски.

Приключването на делото означава, че във войната на Цветан Василев против държавността, резултатът вече е 3:0 в полза на България.

Първо българският съд потвърди действията на БНБ по отнемане на лиценза и обяви банката в несъстоятелност.

След това наетата от държавата реномирана международна разследваща компания „Аликс партнърс“ констатира в своя доклад, че Цветан Василев е източил банката, чрез свързани с него дружества.

Сега вече и оманският фонд признава, че претенцията му за обезщетение е неоснователна, а международният арбитраж във Вашингтон потвърждава това обстоятелство.

Което на практика означава, че освен в България, и на международната сцена е налице решение, с което действията на държавните органи по отношение на КТБ са признати за правилни, а Василев губи още една карта, която редовно използваше като аргумент за своята „невинност“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари