България ще бъде домакин на първата Европейска младежка олимпиада по информатика

Първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI ще се проведе от 7 до 13 септември  във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. В нея ще вземат участие млади таланти в областта на информационните технологии от държави, членки на Съвета на Европа.

Инициатори на международното състезание са проф. Красимир Манев, Президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), Бисерка Йовчева и Школата по информатика „А&Б“ в гр. Шумен, Алексей Христов, Председател на Управителния съвет на  Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН) и Елена Маринова, Председател на Съвета за развитие на СООПН и Президент на софтуерната компания „Мусала Софт“.

Състезанието е под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, Тибор Наврачич, еврокомисар по образованието, културата, младежта и спорта и Мария Габриел, еврокомисар по цифровата икономика и общество. Олимпиадата е подкрепена и от българските депутати в Европейския парламент. Състезанието ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.

В олимпиадата ще се включат младежи на възраст до 15,5 години от Азербайджан, Армения, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Бившата югославска република Македония, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция и Хърватия.

Всички 22 държави ще бъдат представени с по един отбор от по четирима състезатели и двама ръководители. Само България като домакин е представена с два отбора.

Двата български отбора са селектирани от цялата страна и съставени след подбор на състезателите. Първият ни отбор е съставен от Мартин Копчев, 8 клас в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", Габрово; Захари Маринов, 9 клас, МГ "Гео Милев", Плевен; Константин Каменов, 8 клас в СМГ "Паисий Хилендарски", София; Георги Петков, 8 клас, МГ  "Д-р Петър Берон", Варна. Техни ръководители са доц. д-р Пламенка Христова от Русенски университет "Ангел Кънчев" и Елена Димитрова, старши учител в  МГ "Д-р Петър Берон", Варна.

Вторият ни отбор е със състезатели : Виктор Кожухаров, 9 клас, ПМГ "Баба Тонка", Русе; Добрин Башев, 9 клас в ПМГ "Акад. Иван Гюзелев", Габрово, който е участник в националния младежки отбор на Балканиадата по информатика в Скопие, Македония през 2016 год и носител на сребърен медал; Андон Тодоров, 8 клас, ПМГ "Акад. Сергей Корольов", Благоевград; Марин Йорданов, 8 клас, ППМГ "Нанчо Попович", Шумен. Техни ръководители са Кинка Кирилова-Лупанова, главен учител в ПМГ "Васил Друмев", Велико Търново и Бистра Танева, главен учител в МГ "Акад. Кирил Попов", Пловдив.

Състезателните дни са два, като в програмата на олимпиадата са включени и различни развлечения за отборите и техните ръководители, туристически походи и посещения на културни забележителности.

Домакини на събитието са Столична Община, Министерство на образованието и науката, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и София Тех Парк. Златни спонсори на eJOI са Abrites Automotive Solutions, Telelink и Фондация „Америка за България“. Сребърни спонсори на събитието са SAP, Telerik Academy, Chaos Group и Фондация „Георги Чиликов“, а бронзови спонсори са Walltopia, VMWare, ScaleFocus, Experian, Sirma Group, Predistic, Devin, Ubisoft, Milara International, Ciela Norma и HyperScience.

Церемонията по откриването на Олимпиадата ще се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 8.09.2017 г. (петък) от 17:00 ч., а закриването ще бъде на 12.09.2017 г. (вторник) от 18:00 ч. на същото място. Състезателните дни ще се проведат във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Целта на елитното образователно събитие е насърчаване на интереса към ИТ на децата и стимулиране на състезателното програмиране и признание за най-талантливите младежи. С първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, ИТ общността на Съвета на Европа обръща внимание на цялата общественост към важността на науката и технологиите за силно бъдеще на Европа.

Страната ни има впечатляваща история, свързана с провеждането на и участието в международни олимпиади и състезания по информатика. Kъм настоящия момент България е на пето място в света по завоювани медали, а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.

Новини и информация за олимпиадата ще бъдат публикувани на www.ejoi.org и на Facebook страницата на събитието 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование