България ще получи близо 3 млн. евро от ЕС за борба с африканската чума

Десислава Танева

Европейската комисия ще отпусне на България 2,9 млн. евро заради кризата с африканската чума по свинете. Това ще бъде първи транш за покриване на спешни разходи. Това е станало ясно на днешната среща в Брюксел на земеделския министър Десислава Танева с европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Янко Иванов във връзка с предприетите мерки за ограничаване на заболяването Африканска чума по свинете.

Парите са за покриване на най-неотложни нужди – дезинефекция, диагностики и т.н., като в рамките на 30 дни ще получим общо 11 млн. евро, които ще покрият обезщетенията на стопаните на умъртвени прасета от официално регистрираните ферми, съобщи Иванов.

Прочетох, че от БСП са казали, че няма ветеринарни лекари. Това не отговаря на истината имаме 1100 ветеринарни лекари, частно практикуващи, на договор с Българската агенция по безопасност на храните, така че имаме ветеринарно-медеицианско обслужване във всяка една точка на страната. Друг е въпросът е дали стопаните сключват договори с тях, заяви зам.-земеделският министър.

Вирусът на африканската чума продължва да се разпространява. Това не е изненеда – както грипът се разпрострянава през зимата, така и африканската чума се разпрострянава през летния сезон – има активна селскостопанска дейност, гората е пълна с диви прасета. Изобилието от диви прасета в комбинация със свинекомплекси и лични стопанства без никаква биосигурност е предпоставка за разпространение на заразите. Ние предприемаме необходимите мерки – те не се наша приумица, те са в правилника Световната организация за животните, посочи Янко Иванов.

Мерките са в три направления – за дивите животни, за индустриалните ферми и за личните стопанства. Първата и основна мярка е да ликвидираме час по-скоро източника на заразата – болните животни и местата и материалите, с които са били в контакт и които могат да станат източник на инфекцията. Една от възможните мерки е умъртвяване на болните животни, загробване и извършване на дезинфекция. Другата мярка е да направим така, че да не излагаме на риск от зарязяване незаразените територии – да няма придвижване на заразени животни. Когато ограничим и локализираме инфекцията, ще тряба да започнем с мерки за нейното изкореняване. Борбата ще е дълга и трудна и тя изисква участието на много и различни институции, както и на цялото общество. Срещу тази болест няма ваксина, няма лечение – предприетите мерки са единствените възможни, заяви Иванов.

Не отричаме, че имаме пропуски. В последните 2-3 години вместо да редуцираме популацията на дивите животни нормалният отстрел възлиза на 40-60%, а при такива ситуация трябва да достигне поне до 80%. Ние не можахме да го достигнем, не можем да го отречем. Това трябва да го свършат ловците. Но на тях това им е хоби, а не е задължение. Ние можем да ги приканваме и да има поощрение. Затова сега сме решили на има поощрение за всеки един труп. Но това няма да стане с магическа пръчка. В Испания борбата е продължила 30 години, каза още Янко Иванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес