Българи и белгийци играха заедно нашенски хора

Снимки: Мартин Като и Жан Франсоа Колек

Седем фолклорни групи на сънародници се включиха във фестивала „България пее и танцува“ в Гент

Българи и белгийци играха нашенски хора на провелия се снощи фестивал „България пее и танцува“ в белгийския град Гент. „За пръв път в Белгия се организира събитие, което събра всички групи за наш фолклор в страната - каза пред „Труд“ Анна Шишкова, ръководител на група „Здравец“ в Гент и основен организатор на фестивала. „Знаете, че нашенци в чужбина са много разединени. А ние събрахме заедно българи и белгийци, ценители на нашия фолклор. Нямаше класиране, защото идеята ни беше не да се състезаваме, а усещането за общност - да съберем в едно добрата, позитивната енергия на българите в Белгия“, допълни Шишкова.

На фестивала участваха групите „На хорото в Брюксел“, „Светулка“ от Антверпен, „Здравец“ и „Гайда“ от Гент, „Балканика“ от Варегем и „Хоронде“ от Руселаре. Най-стара е групата от Брюксел - от 2007 г., а „Светулка“ е с 10-годишна история. Гости на събитието бяха и танцьорите от състав „България“ от Палма де Майорка, Испания.

„Фестивалът беше много шарен, танците покриха почти всички фолклорни области у нас - каза Шишкова. - Имаше пирински, варненски, добруджански, тракийски танци и песни. Белгийците се справиха страхотно с българските танци. Имаше много силни изпълнения от двете групи с белгийски танцьори „Хоронде“ и „Гайда“. И на самите белгийци им беше много интересно да гледат нас, българите на сцената. Бяха ангажирали и съпрузите си в организацията и заснемането на празника. Залата беше препълнена с българи и белгийци от Гент и от други градове.“

Събитието уважиха и българският консул в Брюксел Малин Месалски заедно със съпругата си и културното ни аташе. След концерта участници и публика се хванаха заедно на обща хоротека, която продължи повече от час. „Атмосферата беше много приповдигната. Имаше много силен заряд, много положителна енергия и сплотеност. Хората си тръгнаха с отворени души и сърца и с много настроение. Благодариха за хубавите емоции и си обещахме догодина пак да бъдем заедно в пълен състав“, каза Анна Шишкова. Вече е ясен и организаторът за следващата година - група „Балканика“ от Варегем. След концерта се състоя символично предаване на щафетата от „Здравец“ на „Балканика“ - факла с българския трикольор.

Идеята за фестивала възниква при едно от събиранията, които си правят българските фолклорни групи в Гент, Варегем и Брюксел - хора по повод на различни български празници. Решават да съберат всичките групи на една сцена.

„Здравец“ е създадена преди 5 години и вече се е разраснала, има около 50 танцьора. Съпругът на Анна - Антон Шишков също я подкрепя, като е в управителния съвет и е един от главните хороводци. Поддържат връзка с общината в Гент, която им помага с облекчен наем на зали и поема малка част от разходите на групата. Често организират различни събития по български празници, участват и във фестивала „На мегдана на другата България“, който всяка година събира в различен град всички български фолклорни групи в Европа.

Анна и Антон са повече от 20 години в Белгия. Казват, че много от участниците в „Здравец“ никога не са играли хора в родината си, но в чужбина човек започва повече да цени всичко българско. Около състава се събират много сънародници. В Гент официално има много голяма българска общност - 20 хиляди, но неофициално са много повече. „Сами си плащаме носиите, пътуванията, нощувките в хотели. Правим всичко на доброволни начала, в името на запазването на българския дух зад граница“, каза Анна Шишкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура