Българи и монголци вдигат паметник на кирилицата в Антарктида

Снимка: Архив

Българи и монголци ще издигнат паметник на кирилицата на Антарктида. Това обявиха на пресконференция инициаторите на идеята: проф. Николай Овчаров, проф. Христо Пимпирев, посланикът на Монголия у нас Лхамсурен Дугержав.

Монголия е една от малкото неславянски държави, които пишат на кирилица. Най-трудно ще е превозването на паметника до там, каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. Той, заедно с 10 полярни изследователи заминава на 6 януари, а това ще е 25-та юбилейна Антарктическа експедиция.

Ръководителят на българската експедиция на Антарктида Христо Пимпирев обясни, че тази инициатива има дълга предистория - преди почти десет години е започнало сътрудничеството между България и Монголия, от тогава всяка година на българската база има монголски учени, а тази година се очаква в близост до нашата база да се построи научна лаборатория на Монголия.

В паметника на Кирилицата на Антарктида ще има вградени ампули с пръст от свещени български места - Велико Търново, София, Плиска, Преслав, Варна и от гроба на Хан Кубрат край Малая Перешчепина.

Транспортирането на 100-килограмовата композиция ще стане с товарен самолет до най-южния град на Чили Пунта Аренас, след това ще бъде натоварен на кораб и накрая пренесен на надуваеми лодки, обясниха учените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България