Българи кръщават свят извън Слънчевата система

Отредени са ни звезда като Слънцето и горещ газов гигант като Юпитер

100 държави в конкурс на Международния астрономически съюз

България има уникалната възможност да даде име на свят извън Слънчевата система, отдалечен на 850 светлинни години от Земята. За целта се набират предложения в рамките на глобалната кампания на Международния астрономически съюз (МАС) “Дайте име на екзосвят - МАС100”. Това съобщи пред “Труд” ученият от Института по астрономия към БАН и национален координатор на МАС за България доц. д-р Люба Славчева-Михова.

В кампанията участват 100 държави, като всяка ще даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип, които представляват екзосвят.

Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, и отговаря на изричното условие да е видима от географски ни ширини. “Много е интересна и е разположена в съзвездието Пегас. Звездата є е жълто джудже като Слънцето, а екозпланетата много прилича на Юпитер, но е три пъти по-малко масивна. Разположена е много близо до звездата, дори по-близо отколкото Меркурий до Слънцето. Предвид космическите мащаби е близо до нас, защото е в диска на нашата галактика. Открита е през 2010 г.”, обясни доц. Славчева.

По думите є МАС едва за втори път дава възможност обществото да участва в кръщаването на космически тела. Първият е бил през 2015 г., когато са дадени имена на 14 звезди, 31 екзопланети, от тях 19 са комбинация звезда и екзопланета.

Идеите за имена се приемат до 30 септември на сайта https://www.astro.bas.bg/IAU100/Exo.html, където са посочени и всички изисквания. Окончателните резултати ще бъдат обявени през декември, когато Националният комитет, който ще оценява предложените имена, ще отсее два комплекта от две имена - едно за звездата и едно за планетата, които ще предложи на МАС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл