Българи от цял свят се събират на гроба на кан Кубрат в Украйна

Родолюбци правят дарения за доизграждане на Мемориалния комплекс

Световният събор на българите ще се състои на 16 и 17 септември край могилата на великия ни държавник Кубрат в днешна Украина, с. Малая Перещепина, обявиха организаторите от Международния организационен комитет на пресконференция в БТА.

Съборът, подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина, бе представен от председателя на комитета Румен Спасов и заместник-председателите Делян Дамяновски - председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов - председател на Отечествен съюз, Ивелин Михайлов от фондация Въздигане, подкрепил и паметника на Алцек в Италия, депутата Красимир Богданов и журналистката и ПР Патриция Кирилова, председател на сдружение за опазване на културно-историческото наследство - Велика БОЛГАРИА.

Румен Спасов представи документите, подписани от институциите в Украина с разрешение за изграждане на мемориалния комплекс и за провеждането на събора.

"Искаме да направим гроба на кан Кубрат свещено място за всеки един българин и всеки българин поне веднъж в живота си да отиде и да се поклони там", каза по време на пресконференцията Делян Дамяновски, зам.-председател на Международния инициативен комитет и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Той обеща всеки българин, който присъства на събора, да получи свидетелство за поклонничество.

"Днес ние се нуждаем от обединителен фактор, който да ни сплоти и да помним, че ние сме една от най-старите и най-древните народности и държави в Европа. Съборът Към завета на Кубрат може да се превърне в такъв фактор", заяви Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз. Съборът ще тече цели два дни, с много богата фолклорна и артистични програма. Очакват се българи от цял свят, както и наши преселници в Украина и Молдова, т.нар. Бесарабски и Таврийски българи, чуваши, волжки и други българи да присъстват на събора.

Вече са събрани над 18 000 лв. по дарителската сметка, обявиха организаторите. Председателят на фондация "Въздигане" - Ивелин Михайлов, подпомогнал и паметника на Алцек в Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъда изграден в Мемориалния комплекс.

Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев, който ще бъде лице на събора, е избран от организаторите на мащабното събитие не само заради името, което носи, но и заради възможността като вдъхновител на младите българи да фокусира вниманието им върху историческата гордост от нашето минало.

"Заради неочакван инцидент с близък човек Кубрат Пулев не успя да присъства днес, но заяви, че е с нас и подкрепя каузата ни. Когато го поканихме за лице на събора, първият му въпрос беше: Защо в Украина е този паметник, а не в България? Истината е, че в учебниците ни по история няма никаква яснота за ролята на Кубрат в историята на България. Той е обединител на българите не само в границите на бившите съветски републики. Синовете му отиват до Унгария. Не случайно ги изпраща в различни точки на Европа, за да освободят българите от робството на тогавашната Римската империя. По тази причина искаме промяна в учебниците по история, за да бъдат те съобразени с истинските исторически факти", заяви Патриция Кирилова.

Обмисля се идея да бъде изграден паметник на кан Кубрат и в София.

Изследователят на български руни и древна писменост Мила Салахи вече разчете символите от пръстените на кан Кубрат, които показват доста неизвестни факти за него и синовете му. Както и царската му титла, заедно с ролята му за християнизирането на Стара Велика България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България