Българи от 16 държави и над 30 града и 50 села се включиха в „Пробуждане с хоро“ (СНИМКИ)

Българи в 16 държави и в над 30 града и 50 села в страната играха едновременно хоро навръх националния празник 3 март. Мащабната патриотична проява е под знака на инициативата „Пробуждане с хоро“, организирана за четвърта поредна година от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“.

Освен в България, световната инициатива се провежда едновременно в Австралия, Англия, Аржентина, Белгия, Гърция, Испания, Италия, Малта, Молдова, Сърбия, САЩ, Украйна, Франция, Холандия, Шотландия.

И тази година основен домакин на събитието беше паркът „Заимов“ в столицата, където стотици българи завихриха буйни хора още в 12 часа на обяд. Някои бяха дошли с носиите си, с децата и знамената си. Паралелно хиляди българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители от различни градове и села в България и десетки страни по света се хванаха за ръце, за да отбележат по най-патриотичния начин 141 години от Освобождението ни.

По традиция организаторите от „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ бяха подготвили богата музикална и танцова програма с водещи сестрите Ива и Ева Валентинови от БНР. Тържествата в София започнаха на сцената в парка „Заимов“ с премиерния музикално-танцов концерт на ансамбъл „Български ритми”. Кръшни масови хора се извиха на площада, когато на сцената запя солистът на ансамбъл „Загоре“ Веселин Василев. Повече от 30 танцьори от ансамблите „Витоша“ и „Пелинче“, виртуозен оркестър и гласовитите певици Ана-Мария и Боряна Василева вдигнаха допълнително градуса на настроението.

„България има нужда да вярва в своя Господ и неговото Възкресение повече от всякога. Нека новата енергия разшири всяко съзнание и развие душите на всички българи. Ето защо е толкова важно да познаваме магическата сила на българското хоро. То е уважение и вяра, истина и подкрепа, цел и мотивация, споделеност и разбиране. То е сигурността, че имаме опора от две страни. То е доверие, защита и единение“, каза в словото си Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“.

За първи път тази година два конкурса внесоха допълнителна пъстрота в и без това приповдигнатото настроение на участниците. В конкурса „Обичам България“ компетентно жури в състав доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Магдалена Петрова от "Български шевици" – Добрич и дизайнерът Райна Ганчева оцени уникалността и най-вече автентичността на народните ни носии. Бяха отличени победители в 3 категории – мъжка, дамска и детска носия. Наградите бяха професионални фотосесии с носиите. В конкурса „Хляб за любов“ се оценяваше умението за месене на традиционната българска погача.

До 16, 30 ч. продължиха хората около сцената в парк „Заимов“. Поради часовата разлика всенародната вълна „Пробуждане с хоро“ продължава и в момента в някои страни на света, а участниците публикуват видеа на фейсбук страниците на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България