Българи покориха връх Свети Борис

Главен асистент Дойчин Боянов и инж. Николай Петков са успели да изкачат най-високите върхове на планината Тангра в Антарктида Фризленд (1700 м) и Св. Борис (1665 м). Новината беше съобщена по сателитен телефон на ръководителя на антрактическата ни експедиция проф. Христо Пимпирев.

След инфарктното поради лошото време пътуване на втората група от юбилейната 25-а българска антарктическа експедиция нашите полярници успели да достигнат до базата ни „Св. Климент Охридски” на 19 декември.

Постоянният екип, който от един месец работи на остров Ливингстън беше подготвил маршрута за безопасен път по ледника до базовия лагер „Академика”, от който трябва да започне траверсът на планината Тангра. Веднага след пристигането си в базата алпинистите Дойчин Боянов и Николай Петков се установили на бивак под връх Фризленд и използвайки прозорец от хубаво време, днес в ранните часове на деня успели по премиерен маршрут да изкачат смятания за най-висок връх на остров Ливингстън - връх Фризленд, откъдето по стръмно ребро покорили за пръв път и връх Св. Борис. Едновременно с изкачването на върховете били направени прецизни измервания на техните височини и по предварителни изчисления връх Св. Борис може да се окаже най-високият на острова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България