Българи се бият в редиците на "Ислямска държава" в Сирия

Българи се бият за „Ислямска държава” – за това свидетелства източник пред БТВ, според когото младежите, заминали на джихад, са от различни райони на страната ни.

Със сигурност към групировката са се присъединили жители на ромската махала в кв."Изток" в Пазарджик. Става дума за мъже на 20-30 г., които се водят на гурбет в чужбина, но всъщност са част от групировката.

Те не поддържат връзка със семействата си у нас, но им изпращат пари.

„Ако не ме пазите, ще бъда убит”, споделя източникът н БТВ. Той знае, че на джихад в Сирия са заминали поне десетина души. От Пазарджик и от други български градове.

Разказва, че в квартала поддържат контакти с "Ислямска държава". Твърди, че са знаели за нападението над „Шарли ебдо” и атентатите в Мюнхен.

„От тук заминават, отиват до летището в Мюнхен или в Кьолн. После отиват в Турция и от Турция отиват там. Всеки един от тук, който е заминал за Германия – събират се всяка седмица и се пращат пари за „Ислямска държава”.

Новите джихадисти са си купили оборудването у нас – става дума за камуфлажни дрехи, колани, кубинки. „Те се виждат. Като дават „Ислямска държава” ги виждам по телевизора”, казва още той.

В квартала  в Пазарджик се плащало добре за носенето на бурки и бради – по около 600 лв. за изцяло покрита жена.

„Гледат в България да има друга държава. Те да командват в България, това е цялата истина. Това Ахмед си го каза. Направо като проповед: България ще стане „Ислямска държава”.

Вярващите от джамията не желаят да говорят. Другите категорично отричат, че хора от Пазарджик са станали джихадисти.

Ахмед Муса и част от неговите сподвижници в момента са в затвора заради проповедите си. Адвокатите им са поискали съдът да ги освободи. Чака се произнасяне на съда в Пловдив.

Преди седмица ВКС отмени присъдите на имамите с мотива, че те не са проповядвали антидемократична дейност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България