Българи се борят с бяс в Мианмар

За два месеца международен екип ваксинира 60 000 животни

Кучетата и котките там са свободно обикалящи

Заедно със специалисти от 10 други страни, българи се включиха в съвместна акция на фондация “Четири лапи” за ваксиниране на кучета и котки против бяс в азиатската държава Мианмар. Директорът на организацията за България д-р Марина Иванова е една от тях и разказа пред “Труд” как за 2 месеца международен екип от около 50 човека са ваксинирали 60 000 животни против болестта.

Кампанията не е основна дейност на организацията, но съпътства работата с бездомни животни, при които освен кастрацията много важна е и ваксинацията против бяс. В София фондация “Четири лапи” има клиника, която успешно се грижи за животните и извършва тези интервенции.

Ваксинацията против бяс в Европа е задължителна по закон, както за домашните любимци, така и за безстопанствените животни. В световен мащаб досега при различни кампании на организацията за помощ на пострадали след наводнения и други природни бедствия паралелно са извършвали ваксинации срещу бяс. Първата такава кампания за д-р Иванова е в Шри Ланка през 2005 г. след цунами.

Властите в Мианмар търсят съдействие от организацията за оказване на помощ за намаляване на беса в югоизточноазиатската държава. Мианмар е на второ място след Индия по брой случаи починали хора вследствие на бяс. Според световната здравна организация около 1000 човека годишно умират там от коварната болест.

“През миналата година фондацията сключи споразумение с отдела по животновъдство и ветеринарна медицина в Мианмар, с което двете страни си обещават, че ще работят съвместно през следващите 5 години, за да създадат една програма, която да доведе до значителното намаляване, а впоследствие и до изчезване на тези случаи в държавата”, обясни д-р Иванова. През двумесечната акция, която се е проведела март и април, организацията е успяла да ваксинира близо 60 000 кучета и котки, но това е само началото на работата й там.

Бесът е силно разпространен в азиатската държава и затова “Четири лапи” в момента се съсредоточава само в Мианмар. Местата, където бесът все още представлява голям проблем, са основно в Африка и Югоизточна Азия.

Целият екип, който работи в Мианмар, се състои от около 50 човека, като в това число влизат както местни ветеринари, така и хора от 10 различни държави. Международният екип е от специалисти от различните държави и офиси на фондацията.

Интересното за Мианмар и като цяло за държавите в Югоизточна Азия е, че определението за бездомно и домашно животно е по-различно отколкото в Европа. Там всички кучета и котки са свободно обикалящи, няма животно, което да е строго домашно или да се води на каишка. В мианмарските села начинът на живот е съвсем различен и непознат за нас, сякаш времето е спряло преди години. Има много места където хората нямат вода и ток, но са приели много добре екипа на фондацията и са изключително благодарни за помощта. “За нас е важно това да не е само единична акция, ами и да продължим с кампанията в бъдеще”, категорична е д-р Марина Иванова. Само преди два дни тя, заедно с българския екип, отново заминаха за Мианмар, за да продължат дейността си.

 

Съвети

Как се справят с болестта

Бесът е заболяване, което може да бъде предотвратено, но проявят ли се симптомите, то става фатално и няма лечение. Специалистите на “Четири лапи” са обяснили на мианмарците подробно какви са начините да се предпазят от бяс. Като ги ухапе животно, те трябва да знаят, че самото почистване на раната със сапун и течаща вода намалява възможността за зараза с над 70%, а ако се отиде до най-близкия медицински пункт и се постави ваксина срещу бяс, тогава вече човекът няма да се разболее. Все още самото заболяване не е толкова известно, хората не осъзнават, че се касае за болест, която е предотвратима и затова не търсят медицинска помощ. Поради тази причина важна част за цялостната кампания е разясняването на местните хора, че бесът е лечимо заболяване и за да се избегне, от една страна трябва да ваксинират кучетата и котките, които живеят в техните домове, и от друга - в случай на ухапване трябва да потърсят лекар да поставят им бъде поставена ваксина против бяс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл