Българи се готвят за триумф в най-екологичното автомобилно състезание

България ще има свои представители на предстоящото състезание  Shell Eco-marathon за 10-та поредна година. В надпреварата, която противопоставя студенти и ученици от целия свят да проектират, конструират и да се състезават с най-енергийно ефективните автомобили, ще се включат общо 192 отбора от 27 страни от Европа. В края на месец май в Лондон ще участват три български отбора. Това са екипът на Техническия университет в София, Русенския университет „Ангел Кънчев" и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров" от Чепеларе.

dsc_0857

На специална церемония в зала „Арена Армеец“ отборите представиха своите автомобили.

Събитието бе уважено от посланика на Холандия Том ван Оорсхот, посланика на кралство Великобритания г-жа Сара Райли и Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Оорсхот дори изпробва автомобила на Русенския университет от „Градски тип" - HydRU R1 и обеща да посети учебното заведение при първа възможност. "Искам да поздравя организаторите за това събитие, което съвпада с деня на Европа - обяви посланика на Холандия. - В Европа се отделя специално внимание на енергийната ефективност. Хубаво е, че ученици и студенти и младите хора като цяло влагат усилия по този важен въпрос. Ще стискам палци на българските отбори в състезанието."

Церемонията, която отбеляза и 10-годишнината от първото българско участие в Shell Eco-marathon, завърши с фойерверки, а трите екипа дадоха заявки за добро класиране в надпреварата.

dsc_0868

shell-2

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт