Българи създават изкуствена кожа с уникален биопринтер

Изобретението ще преобрази фармацевтичната и козметичната индустрии

Българска компания изобрети уникален 3D биопринтер, чрез който създава изкуствена кожа и тъкани, наподобяващи човешките. В съвсем близко бъдеще устройството може напълно да замести използването на лабораторни животни при тестването на нови продукти от фармацевтичната и козметичната индустрии. Работи с иновативно биомастило, също разработено от българския екип.

„Биопринтирането представлява същата технология на послойно изграждане на елементите както познатото 3D принтиране, но вместо полимери използва живи клетки. Те са посeти в хидрогел и заедно с него образуват биомастилото”, обясни пред „Труд” Спас Керимов, създател и главен изпълнителен директор на Printivo.

Разработването на технологията отнема едва 4 месеца, а работата по биомастилото продължава близо година и половина. На толкова е и компанията, създадена от Керимов, който е последна година студент по медицина, и съдружника му Ваньо Везиров, главен технологичен директор в Printivo. Двамата успяват да съберат мултидисциплинарен екип от също толкова млади, амбициозни и образовани българи. „На този етап сме шест души. Те са изключителни учени, едни от най-добрите в сферата си. Биотехнолог и генетик от Университета на Единбург е лидер на био-екипа ни. Техническият екип се води от доктор, преподавател в Техническия университет с магистратура от Копенхаген. Той е инженер и вече е създавал 3D прнтери. Биопринтерът по-скоро беше черешката на тортата на неговите постижения”, описва с гордост своите колеги Спас Керимов.

Биопринтерът все още е прототип, но сме съвсем близо до реализирането му на пазара. Успоредно с това правим изследвания върху иновативна формула на биомастило със специфични екстракти от български растения, които досега не са ползвани в индустрията и които ще патентоваме, обясни младият мениджър. Какви точно растения от родната флора се използват засега е тайна, но те са подбрани заради изключително силното им стимулиращо въздействие върху клетъчната диференциация и растеж. В Printivo обаче са уверени, че когато е готово биомастилото им ще стане топ продукт на пазара в този изключително перспективен сегмент.

Компанията разработва различни човешки тъкани, като основният фокус е кожата. Първата им цел е да създадат готова платформа за биопринтиране, така че потенциалните клиенти – болници, фармацевтични и козметични компании, да могат да поръчват различни видове тъкани според нуждите си. В момента, при лабораторните тестове на нови продукти, те използват опитни животни или обикновени клетъчни култури, които не дават достатъчно информация. 3D моделите обаче наподобяват много по-точно тъканите в човешкия организъм.

„Крайният продукт от биопринтирането е обемна структура със специфична и сложна микроархитектоника, която възпроизвежда клетките и взаимодействията между тях”, обяснява Спас Керимов. По думите му, технологията ще спестява време и пари, тъй като позволява по-лесна повторяемост на по-ниска цена.

За достигането до този етап обаче е необходимо още малко време и над половин милион лева. Те ще отидат за разработването на платформата, която трябва да донесе и първите реални приходи на прохождащата компания. Затова екипът усилено търси инвеститори у нас и в чужбина.

В Printivo обаче са оптимисти за бъдещето, тъй като интересът към разработката им от страна на инвеститорите е сериозен. Няколко частни клиники у нас вече са изявили желание да бъдат потенциални първи клиенти. „Водим активни разговори с потенциални инвеститори от Европа, САЩ и Дубай”, разкриха от компанията. От там се надяват да намерят стратегически партньори, които да финансират научноизследователската им дейност, да осигурят пазари и технологична база за производството на принтера.

 

Спас Керимов:

Кръвоносните съдове са Светият граал в нашата наука

Биотехнологиите са напреднали дотолкова, че вече можем да създаваме изкуствени тъкани. Следващият етап е изграждането на цели органи, но за да бъде достигнат той, е необходимо преодоляването на едно недостижимо до момента препятствие - кръвоснабдяването.

“Сега можем да принтираме тъкани, но без кръвоносни съдове. Най-големият проблем в технологията все още е, и това е Светият граал в регенеративната медицина - кръвоснабдяването”, обяснява Спас Керимов от Printivo. По думите му, който открие как да създаде кръвоносни съдове и да ги поддържа, със сигурност ще получи Нобелова награда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука