Българи с престижно отличие за класическа музика във Вегас

Отличието включва и запис за световна музикална компания.

Пловдивчаните Мая и Пламен Ковачеви представиха страната ни по време на Most Famous Awards Show 2016

Родните творци грабнаха журито с авторски парчета

Родните музиканти Мая и Пламен (Папи) Ковачеви, известни повече като струнен дует Weil, спечелиха престижното отличие „Най-добри инструменталисти“ по време на Most Famous Awards Show 2016 в Лас Вегас.

Пловдивчаните пребориха конкуренция от цял свят и бяха обявени като едни от фаворитите на престижната церемония в Щатите. Бронзовата статуетка, която получиха, е еквивалент на наградите „Грами“ в областта на модерната класическа музика.

Призът им бе връчен в хотел Ballys, където се провеждат големите шоу програми във Вегас. Водещи на церемонията бяха Мат Галант от MTV и Естер Голдбърг, американски актьор и шоумен.

Събитието протече като концерт, а именно Мая и Пламен Ковачеви бяха първите изпълнители на церемонията. Музикалното семейство от Пловдив представи авторски парчета, както и техни версии на класика и рок.

На полуфиналите дует Weil елиминираха американски музиканти, които в последната вечер на гласуване излезли да свирят на улицата, за да призоват публиката да даде гласа си за тях. Въпреки това на финала Мая и Пламен се изправиха срещу цигуларка от Украйна, но надделяха и над нейното изкуство.

Родните творци грабнаха журито и публиката с авторска музика, въпреки че това не е задължително условие за участие в конкурса Most Famous Awards Show. Нашенците заслужиха отличието си с проектите „Инвазия” и On The Top, които са част от албума им „Инвазия”.

Сред важните критерии са и сценичното поведение, както представянето на нещо ново на публиката. Наградата от Most Famous Awards Show 2016 включва и запис за световна музикална компания.

 

За победителите

Пламен и Мая заедно на сцената и в живота

Двамата са семейство и имат три деца

Пламен и Мая са заедно на сцената и в живота от 7 години. „Началото беше като на шега. Ние и двамата свирихме в други формации. Не е тайна, че в България, когато човек се раздели с нещо и някой дори и в служебен план и особено когато продължи да търси своето място в същата област, среща скептицизъм“, споделя музикалното семейство.

По думите на пловдивчаните те са знаели, че ако търсят успех, заедно ще поемат голям риск, но въпреки това решават да изваряват пътя към успеха като семейство.

Мая има класическо музикално образование, Пламен (Папи) - също. Двамата са завършили НУМТИ „Д. Петков“ в град Пловдив. След това Мая продължава образованието си в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а Пламен завършва Московския държавен институт за изкуства и култура. През 2009 г. те сформират дует Weil, чието име е съкращение от думите Wonderment, Emotion, Inspiration, Love.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица