Българи черпят зли сили от Дракула

Десетки българи всеки ден се тълпят в мистичния замъка на Дракула в румънския град Бран. Много от тях вярват в легендите, че мястото, на което се е ляла кръвта на стотици, притежава зловеща енергия и тя може да бъде впрегната в черни магии и проклятия.

Запознати разказаха пред „Зодиак“, че от поколения в град Бран се предава вярването, че ако оставиш из подземните коридори косъм или лична вещ на някого, той ще бъде преследван от несполуки и лош късмет. Именно затова много нашенци, вярващи в злите сили, нашенци отиват там освен на туристическа обиколка и с намерението да неутрализират враг или съперник за нечие сърце, разказват местните.

По-наблюдателните посетители дори забелязвали пръстени и други дребни принадлежности из десетките тъмни и тесни коридори на замъка.

Заради засиления интерес от известно време на туристическото средище се правят турове с екскурзовод и на български език.

Мястото е магнит за любители на мистиката от цял свят и годишно се посещава от около един милион души.

Замъкът Бран се намира в близост до дере и в него според легендите нощувал най-зловещият вампир – граф Влад Цепеш Дракула. Макар че крепостта не му принадлежала, местните завинаги я свързали с името на вампира от Трансилвания.

Влад III управлявал средновековна Валахия (област от Румъния) и се славел с немислимата си жестокост. След като става владетел първо отстранява всички боляри, които не са му били верни и лоялни. Дракула се разправил с неверниците по особено жесток начин – екзекутирал ги чрез набучване на кол. Той заимствал това наказание от турците и станал първият, който го прилага в цяла Европа. От там получил и прозвището си Цепеш, което означава „който пробожда, пронизва“.

Замъкът в Румъния пазел проклятията на жертвите на вампира

Обичал да убива невинни хора за забавление и да взема вани в тяхната кръв. Според някои предания граф Цепеш е бил магьосник и е сключил сделка с тъмните сили. След неговата смърт плъзнали слухове, че тялото му изчезнало от гроба и той се е превърнал във вампир. Според една от версиите това се е случило защото много от жертвите на графа го проклинали преди смъртта.

Душите на жертвите излизат от кладенеца на двора

Замъкът Бран, който се намира в красива местност на 30 км. от Брашов, е обвит в множество тайни. Вярва се, че притегателната му зла сила се крие в кладенеца на двора, от който точно в полунощ излизат гневните души на стотиците жертви на Дракула. В самия замък и до днес може да се види стаята само с един креват, на който според легендите Дракула е пил кръвта на своите жертви.

Огромната и зловеща сграда крие в себе си десетки подземни тунели и лабиринти, по които може да се проникне незабелязано в замъка или да се избяга от него и именно затова вампирът го избрал за арена на своите зверства. Точно в тях Цепеш най-много обичал да измъчва своите жертви, разказват преданията.

Духът на Графа броди из коридорите до днес

Къде се намира гробът на Влад Цепеш и съществува ли той изобщо, никой не знае. Но много любители на мистиката смятат, че останките на тиранина се намират именно в този замък. Местните жители разказват, че неговият призрак и до днес броди из местните гори. Според други версии останките на Дракула се намират на остров, разположен в центъра на езерото Снагов, недалече от Букурещ. Според поверията обезглавеното от турци по време на битка тяло на графа било предадено на земята пред самия олтар на манастира, намиращ се на острова.

ЗВЕРСТВА

Най-жестоките наказания в средата на 15 век, варил, изгарял и ослепявал жертвите си.

Влад Цепеш е бил прочут с бруталните наказания, които налага. Според свидетелства на сасите от Трансилвания, често се случвало той да нареди хора да бъдат драни живи, варени, пържени, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи, жигосвани и т.н. Харесвало му да реже носовете, ушите, гениталиите или езиците на жертвите си. Любимото му наказание обаче било набиването на кол, от където идва и прякорът му.

Той често го прилагал на трансилванските търговци през 1457, 1459 и 1460 г., защото били нарушили издадените от него търговски закони, с които искал да наложи протекционистични мерки за влашките търговци. Самото наказание се състои в следното:слугите на Дракула промушвали кол през гениталиите на наказания, докато се покажел през устата. Промушвачите били толкова добре обучени, че знаели точният начин, по който да извършат коварното убийство и с това да не убият човека, а да го оставят жив, за да се мъчи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм