Българо-македонско отбелязване на 108-та годишнина от рождението на Никола Вапцаров в Банско

108-та годишнина от рождението на един от най-великите поети на България – Никола Вапцаров, бе отбелязана тържествено в родното му място. Официалното събитие бе съвместно дело на община Банско, Фондация „Българска памет” с председател д-р Милен Врабевски, и четири български и македонски училища.

Учениците от ОУ „Никола Вапцаров” – гр. Струмица, Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица в Македония, съвместно със своите връстници от ПЛТГ „Никола Вапцаров” – гр. Банско и Гимназия „Никола Вапцаров” – гр. Белица, се включиха в тържеството. То бе част от общ българо-македонски проект, посветен на живота и творчеството на поета-хуманист.

„Днес отбелязваме 108-та годишнина от рождението на едно от най-големите имена в българската поезия – това на родения в Банско Никола Вапцаров. За краткия си, но съдържателен живот, той успява да остави ярка следа не само като творец, но като човек с главно „Ч” – човек със силна вяра в хората, в бъдещето и във хуманизма. Чест и удоволствие е за мен да приветствам днес сред нас, председателя на Фондация „Българска памет” – д-р Милен Врабевски, както и учениците от три учебни заведения, избрали Вапцаров за свой патрон, и техните връстници от Гимназия „Яне Сандански”– гр. Струмица. Посланията на българския поет са живи и днес. Очевидно е, че те надхвърлят физическите граници на българската държава и народ. Поздравявам директорите на учебните заведения за проявената инициатива. Това е доказателство за непреходността на словото на Вапцаров” заяви заместник-кметът Асен Кирицов в своето обръщение.

В края на честването бяха поднесени венци и цветя пред неговия паметник от признателната общественост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България