Българо-турската камара със семинари в Турция

Инвеститори питат за парцели, цени на ток, газ и заплати у нас

Българско-турската търговско-индустриална камара/БТТИК/, базирана в Шумен, проведе свои бизнес-семинари в най-големите промишлени центрове в тракийската част на Турция в градовете Чорлу и Черкезкьой, в партньорство с търговско-промишлените палати там.

Целта на форумите бе турският едър бизнес да получи по-детайлна информация за възможностите за инвестиции у нас. По време на семинарите основно се дискутираше освен възможността за инвестиции у нас, и как турският бизнес може да използва еврофондовете за реализация на свои проекти.

Бизнес-форумите преминаха при завиден интерес от турския бизнес в двата града - посетиха ги над 100 бизнесмени, съобщават от Камарата. Основните въпроси бяха свързани с цените на ток, вода, газ в България, работната заплата, наличието на работна ръка в определени региони, както и визова и данъчна политика. Интерес беше проявен и към индустриални паркове и свободни терени в Бургас, Варна, Пловдив, Шумен.

На бизнес-форумите от българска страна присъства председателят на УС на Камарата Фикрет Индже, изпълнителният директор Венцислав Венков и координаторът на Камарата Менент Шукриева.

Чорлу и Черкезкьой са региони, в които работят над 1500 големи турски компании от всички отрасли на икономиката. Близо 50 от тях са в топ 500 на турския бизнес.

Беше подписано споразумение за бъдеща обща дейност между БТТИК и Търговско-промишлената палата в Чорлу.

Представителите на БТТИК проведоха работна среща и с генералния консул на България в Одрин Васил Вълчев, с консул Андон Андонов и с търговския аташе в консулството ни в Истанбул Тошко Томов. Обсъден беше предстоящият икономически форум с участието на министрите на икономиката на България и Турция в началото на април в Истанбул.

На всички срещи турските домакини подчертаха изключително важното значение от подобни бизнес-контакти и изразиха желание те да продължат под формата на презентации на индустриални зони и паркове в България, както и показване на възможности за инвестиции в конкретни региони на страната ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България