Българската православна църква почита всичките си светци днес

Общо 104 българи са канонизирани

В първата неделя след Петдесетница Българската православна църква почита паметта на всичките си светци.

Празникът се нарича Всички български светии и е уникален. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци. С възпоменанието им в богослужебния ред се изпросва молитвеното им застъпничество и благословение над целия български народ.

Това е най-новият, подвижен празник в нашия църковен календар.

Канонизираните за светци българи са 104. Сред тях има:

- 12 патриарси или епископи, сред които Йоаким Търновски, Теодосий Търновски, Евтимий патриарх Търновски, Киприан Цамблак, Ефрем Печки

- четирима царе и князе - княз Боян-Енравота, княз Борис Покръстител, цар Петър Български, Йоан-Владимир Български

- трима войни

- осемдесет и седем канонизирани мъченици

Последните канонизации в Българската православна църква са извършени по времето на патриарх Кирил. На 26 юли 1962 г. Св. Синод провъзгласява за светец на нашата църква преп. Паисий Хилендарски по случай 200 годишнината от написване на История Славянобългарска. В този период е канонизиран и Св.Софроний Врачански.

На този ден възпоменаваме също безбройните безизвестни свети хора, които проляха кръвта си за запазването на вярата по нашите земи. Този ден е за прослава и на онези неизвестни подвижници, монаси и свети хора, отишли си тихо и скромно от този свят, които светят със невидима светлина от небесния небосклон, посочват от БПЦ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България