Българската православна църква с номинация за Нобелова награда

Част от старите икони в църквата в с. Осмар вече са обновени и върнати на местата им

Българската православна църква може да получи Нобелова награда за мир. Номинацията е заради спасяването на 48 хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

Номинацията на църквата е била внесена официално в Нобеловия комитет в началото на месеца, съобщи пред БТВ от Израел инициаторът адвокат Моше Алони.

Зад нея стоят израелски общественици – професори по право, както и бивши министри. В работата по номинацията участват и български юристи от Софийската адвокатска колегия.

Църквата научи с изненада за номинацията си. „Целият български народ се включва в това, протестите не са от светия синод т.е България винаги е показвала едно, че в тази територия можем да живеем всички, независимо от нашето вероизповедание”, посочи протосингела на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.

През март Нобеловият комитет ще излезе с кратък списък с номинираните. През есента се очаква да стане ясен и новия носител на Нобеловата награда за мир.

Една от признателните

Когато 94-годишната Софи Данон е на 19, тя и семейството й трябва да бъдат депортирани от Пазарджик в лагера Аушвиц. Навръх абитуриентския й бал.

През 1943 г. Софи Данон и хиляди други български евреи са спасени. Отменена е правителствената заповед за извеждането им от страната. В събитията се намесва православната църква и цялото българско общество, митрополит Кирил влиза в еврейския лагер и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако те не бъдат освободени.

„Православната църква някъде в сянка беше, ние я чувствахме, но тя никак не парадираше, не се изявяваше, но ние чувствахме крилото, че някой ни пази”, спомня си Софи.

След края на Втората световна война голяма част от приятелите й напускат България. Тя обаче остава, за да сбъдне най-голямата си мечта – медицината. Днес и професор по микробиология: „Аз останах, предпочетох България.. Защото имам доверие, тя ме е спасила!”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България