Българската прокуратура изтъкна по-големите правомощия на румънската

Работната среща между главния прокурор на Република България Сотир Цацаров и Лаура Кьовеши, главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция се осъществи по покана на г-н Цацаров, съобщиха от прокуратурата. В нея участваха още посланикът на Република Румъния Н. Пр. Йон Гъля и прокурор Анка Журма, а от българска страна - Румяна Арнаудова, ръководител на Звено „Антикорупция“, градският прокурор Емилия Русинова и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

От държавното обвинение съобщиха, че основна тема на разговор са били правомощията на двете прокуратури при разследване на корупционни престъпления. Обсъден е бил проблемът с имунитета на кандидатите в местни и национални избори и членове на парламента. В Румъния кандидатите не се ползват с имунитет, а народните представители нямат такъв като защита срещу обвинения, а само срещу задържане и други мерки на процесуална принуда. Румънските прокурори представили измененията в наказателния процес от 2014 г., според които след провеждане на начално предварително изслушване съдът не разполага с правото да връща делата на прокуратурата. Г-жа Кьовеши съобщила данни, според които от внесени 323 обвинителни акта, през 2016 г. съдът е върнал едва 4 дела заради процесуални нарушения.

Предмет на дискусия са били и сроковете за получаване на разрешение за използване на специални разузнавателни средства /72 часа у нас, макс. 2 часа в Румъния, от дежурен съдия/. Прокурор Кьовеши акцентирала на начина на назначаване на полицейски служители в ръководената от нея дирекция /295 при 165 прокурори/ - при пълна служебна независимост от Министерство на вътрешните работи. Дирекцията разполага и със собствени експерти /вещи лица/, за разлика от българската прокуратура.

Участниците в срещата обменили опит в работата на правоохранителните органи и системата на съдебната власт и изразили желание за по-тясно сътрудничество, гласи съобщението на българската прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право