Българската 1989 година в двореца Храдчани

Преподавателят от СУ Емил Георгиев журналисти и интелектуалци по време на първия публичен политически протест след 45 години на комунистическото управление. София, 3 ноември 1989 г. Снимка: Цветан Томчев

Експозицията, посветена на падането на Берлинската стена, е под патронажа на президента на Чехия Милош Земан

Снимките проследяват хронологията на събитията

Фотоизложба, посветена на падането на комунизма и на Берлинската стена, беше открита в двореца Храдчани в чешката столица - Прага в сряда. Тя под патронажа на президента Милош Земан. Всички снимки, събрани в историческата документална панорама от Източна Европа - “Падането на желязната завеса”, са правени през 1989 г. В експозицията хронологично се проследява чрез снимки и текстове към тях как настъпиха промените преди тридесет години в България, Полша, Унгария, Чехословакия, Съветския съюз, ГДР и Румъния.

Фотосите показват първите акции на синдиката “Солидарност” в Полша, Седмицата на Ян Палах в Чехословакия, ареста на Вацлав Хавел, граждани на ГДР (Германската Демократична Република) в Прага, чакащи да отидат на Запад през посолството на ФРГ (Федерална република Германия), задръствания на граничния пункт “Капитан Андрево” от български турци, прокудени от Тодор Живков, зверства в Тимишоара, екзекуцията на Николае Чаушеску, разрушаването на стената в Берлин и др.

В изложбата са събрани фотографии на сто автора от седемте бивши социалистически държави, които са имали гражданската доблест и кураж да бъдат на място и да заснемат протести, сблъсъци с милицията, митинги, политически личности, документирали са най-горещите места от промените в соцлагера през 89-та година.

Нашият колега - Цветан Томчев, фоторедактор на в. “Труд” бе поканен да събере снимки и да селектира българската част от събитията на 1989-а за изложбата в Прага. Той е автор и на текстовете към тях. Томчев е бил два пъти член на международното жури Czеch Press Photo и почти двадесет години е организатор на конкурса за българска фотожурналистика Бг Прес фото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България