Българска компания може да доставя на армията ни бойни бронирани машини

След повече от 30 години прекъсване България отново произвежда бойни машини

Историята започва през миналата година, когато е създадена компанията САМАРМ, чието име носи и серията произвеждани от нея бронирани машини. САМАРМ не се появява от нищото. Тя стъпва на базата, ноу-хауто и мощностите на завода Самел 90 в Самоков и международната компания Интернешънъл Арморд Груп /IAG/.

Самел 90 е добре познат с производството си в областта на военната комуникация, и най-вече с прословутите си заглушители. От известно време произвежда сложни части и компоненти за различни клиенти благодарение на най-новите си високо технологични машини. За последните 20 години в завода са направени инвестиции за над 80 млн. лева. Над 80% от продукцията е предназначена за износ. Голяма част от продуктите на фирмата се ползват при различни операции в много горещи точки на света, включително за охрана на президенти, министри и др. лица. Фирмата постоянно обновява производствените си мощности си в търсене на нови пазари и клиенти. От известно време Самел 90 работи по проект за швейцарска фирма за производство на части за бронирани бойни машини.

International Armored Group (IAG) е лидер в индустрията на специализираното производство на бронирани автомобили с над 20 години задълбочен опит. Тя има над 500 служители и заводи в Обединените Арабски Емирства, България и Турция, като производственият капацитет на компанията е 250 бронирани автомобила на месец. Днес хиляди автомобили, носещи логото на IAG се използват в едни от най-враждебните зони в света и са доказателство за първокласното качество. През изминалите години, машината Guardian APC беше успешно използван в редица мисии, включващи борба с тероризма в Ирак и по-специално срещу Ислямска Държава.

Компанията е основана от българина инж. Д-р Антон Стефов през далечната 1996, когато той открива първия завод в Канада, а малко след това и друг в Щатите. Антон Стефов е от тези забележителни българи-родолюбци, постигнали успех в своята дейност в чужбина, които желаят да се завърнат и да допринесат за развитието на българската индустрия.

Самарм има вече произведени прототипи на няколко вида бронирани машини с колесна база 4х4. В момента се подготвят прототипи на машини с колесна база 6х6 и 8х8. Целта е да се развие пълната гама и разновидност на автомобили, като се използва единна платформа – т.е. да се предлагат на клиентите готови решения на платформа, която да може да се модифицира като бойна машина или спомагателен автомобил - например линейка, транспортен модел, разузнавателна и т.н.

Произвежданите бронирани автомобили, в зависимост от изискванията на клиента, ще бъдат предлагани и с интегрирани в тях подсистеми – например дистанционно управляема купола, комуникационно оборудване, различни видове радиосмутители, системи за разузнаване, инженерно оборудване и др. при това с много висока степен на балистична и противоминна защита.

Самарм представи вече своите продукти на редица военни и специализирани изложения, като Хемус 2018 – България, Eurosatory 2018 – Париж, Франция, IDEX 2019 – Абу Даби, ОАЕ, IDEF 2019 – Истанбул, Турция и DSEi 2019 – Лондон като има подчертан интерес към машините. Този интерес е продиктуван от съчетание на редица фактори, като значително по-ниска цена от други аналози, висока степен на защита на персонала, възможност да се отговори на различни изисквания на клиента, лесна поддръжка и други.

Самарм предвижда производство и доставка на бойни бронирани машини за Българската армия, както и за други армии и потребители в света. Важно за Българската армия ще бъде значително по-ниската цена на придобиване /поне с 30% по-малко от аналогични системи/ при много висока степен на защита, по-лесна поддръжка през целия жизнен цикъл, възможност за произвеждане на различни модификации в зависимост от потребностите на армията ни, добавена стойност за българската икономика, допълнителни работни места и много други.

Директорът на Самел 90 инж. Петър Георгиев е убеден, че Самарм може да бъде основната бойна машина на Българската армия и се надява, че Министерството на отбраната ще посрещне с интерес новата разработка. От компанията предвиждат да започнат конкретни разговори с Министерството на отбраната относно възможностите за модернизиране на армията ни с новите машини, още повече, че от страна на министерството нееднократно е заявявано, че приоритет е усвояване на производство в България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини