Българска студентка в Милано пред "Труд": Ситуацията е под контрол

Снимки: Мирослава Ценова

"Ситуацията е под контрол. Единственото, което ни липсва, са маски. Никъде по аптеките не могат да се открият", разказа за "Труд" Антония Иванова, в Милано, където е епицентърът на заразени с новия коронавирус в Италия.

"Няма липса на стоки, както твърдят много медии и най-важното, презапасяването на хората е вследствие на настъпилата паника от миналите два дни, а не от очаквано затваряне на магазините. Да, децата на 90-те години не очаквахме да видим супермаркетите празни, но на следващата сутрин, когато магазините отново бяха заредени, липса на хранителни продукти нямаше и никога не е имало. Изпразването на супермаркетите беше единствено вследствие на това, че всички хора се втурнаха да пазаруват", обяснява Антония.

"Работи и общественият транспорт, след като бяха предприети нужните мерки за дезинфекция. Въпреки това, разбираемо е, хората са по колите, избягват места със струпване на народ", добавя Иванова.

"Студентите тук се подкрепяме, последните дни взаимно си звъним да разберем как е другият, като избягваме излизането и посещението на обществени места. Въпреки всичко много студенти тук решиха, че е по-добре за тях за тяхното здраве да напуснат страната, макар това да не е, може би, най-удачното решение в тази ситуация. Здравната система в Италия функционира, случаите на излекували се нараства. Но е важно в тази ситуация да не се оставяме на негативните статистики да надделеят над разума ни", призовава Антония Иванова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България