Българските евродепутати: Пакет „Мобилност“ няма да бъде приет в мандата на този Европарламент

Законодателният процес по пакет „Мобилност“ няма да бъде завършен в мандата на този Европейски парламент. Това се посочва в позиция, подписана от 16 от българските депутати в ЕП, съобщиха от офиса на Петър Курумбашев.

„Благодарение на всички положени досега усилия в рамките на всички парламентарни групи, в които са представени български евродепутати, за забавяне на хода на досието в Европейския парламент, законодателният процес по пакет „Мобилност“ няма да бъде завършен в мандата на този Парламент", пише в документа.

За съжаление, днес в пленарната зала надделя не диалогът и консенсусът, а силовият подход, който дълбоко раздели ЕП по тази тема. Това противоречи на принципите на работата на Парламента, който винаги се стреми към компромиси, за да постигане устойчиво и приемливо за всички европейско законодателство. Самият факт, че почти половината депутати гласуваха отново за отлагане на вота, показва дълбочината на разделението и че компромис всъщност не е постигнат. Това беше гласът на разума в търсене на диалог, но той отново не беше достатъчен. Стигна се до фактическо разделение между страните от центъра и географската периферия, посочват българските евродепутати.

По думите им, въпреки настояването им за отлагане на пакета, са „За“ това нашите шофьори да имат достойно заплащане и достойни условия на труд и почивка. „Противоречието възниква от това, че зад социалната защита се налагат откровено протекционистки текстове, които отсичат достъпа до пазара на транспортния бранш от държавите, които са географски отдалечени. Ние не бойкотираме законодателството по този въпрос, а сме на мнение, че постигнатото до момента не представлява компромис и не отчита задоволително интересите и аргументите на всички страни", се казва в декларацията.

Българските евродепутати обръщат специално внимание, че пакетът „Мобилност“ няма да бъде приет в рамките на мандата на настоящия ЕП. „Предстоят преговори между Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на ЕС - т.нар. „триалог“. Те не биха могли да приключат с финално споразумение преди последното заседание на ЕП, което е само след 10 дни и което трябва да одобри всяко финално решение. Това означава, че съдбата на този пакет ще бъде в ръцете на следващия Парламент, който ще има различен състав и нови докладчици. Ходът на преговорите ще зависи от неговата политическа воля“, обясняват те.

С оглед на предстоящите преговори между институциите, те призовават българското правителство да проведе много активна дипломатическа работа в Съвета в защита на българската позиция и българските национални интереси.

Подписали декларацията са: Филиз Хюсменова, Андрей Ковачев, Петър Курумбашев, Илхан Кючук, Ева Майдел, Светослав Малинов, Искра Михайлов, Момчил Неков, Андрей Новаков, Георги Пирински, Емил Радев, Сергей Станишев и Владимир Уручев. Единственият, който не е подписал документа от българските депутати е Николай Бареков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа