Българските евродепутати с обща позиция срещу планираната блокада на българо-гръцката граница

„Настояваме ЕК да ангажира с проблема по българо-гръцката граница”. Това се казва в позиция на членовете на Европейския парламент от България относно намеренията на гръцки фермери за блокиране на пътища, приета по инициатива на евродепутата от БСП/ПЕС Георги Пирински, съобщиха от пресцентъра на левицата.

В нея се казва още, че най-потърпевши от действията на гръцките фермери са българските малки и средни предприятия в сферата на търговията, туризма и леката промишленост. Българските евродепутати припомнят, че в разгара на миналогодишната криза над 6 000 шофьори на камиони са били принудени да прекарат дни и седмици в очакване вдигането на блокадата без пари, храна и елементарни санитарно-битови условия в средата на зимата. „Категорично не сме съгласни десетки хиляди граждани да стават заложници на решаването на вътрешни по своето естество проблеми”, пишат още те.

Българските евродепутати заявяват, че в случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство. „Призоваваме компетентните институции в Република България да използват всички дипломатически и други комуникационни канали с цел осигуряване на нормалната дейност на българските превозвачи и защита на правата на българските граждани и фирми. В случай на нова блокада българските власти трябва да имат пълна готовност за оказване на хуманитарна подкрепа, както и подкрепа за завеждане на искове за обезщетение от страна на засегнатите. Обръщаме се с апел към земеделските стопани в Гърция да преосмислят естеството и мащаба на планираните протестни действия и да потърсят защита на правата и исканията си по пътя на диалога и преговорите”, заявяват те.

 

Пълният текст на позицията на българските евродепутати:

ПОЗИЦИЯ

на членовете на Европейския парламент от Република България относно намеренията на гръцки фермери за блокиране на пътища

Ние, членовете на Европейския парламент от Република България, наблюдаваме с притеснение появилите се в медиите информации за възможни блокади от страна на гръцки фермери на основните пътни артерии, свързващи България и Гърция. През миналата 2016 г. продължилите над 40 дни блокади на пътищата нанесоха щети на българската икономика в размери на десетки милиони евро. Наред с превозвачите от България и редица други страни, най-потърпевши от действията на гръцките фермери бяха българските малки и средни предприятия в сферата на търговията, туризма и леката промишленост. Припомняме, че в разгара на кризата над 6 000 шофьори на камиони бяха принудени да прекарат дни и седмици в очакване вдигането на блокадата без пари, храна и елементарни санитарно-битови условия в средата на зимата. Категорично не сме съгласни десетки хиляди граждани да стават заложници на решаването на вътрешни по своето естество проблеми.

Отговорност на  правителството на Република Гърция е да не позволява повтаряне на кризата от 2016 г. , поради което го призоваваме да използва ефективно инструментите на социалния диалог за избягването на нови блокади, както по българо-гръцката граница, така и по основни пътни артерии на гръцка територия. Припомняме, че е задължение на Гърция да осигури свободното придвижване на хора, стоки и услуги на своя територия и настояваме гръцките власти да използват незабавно, включително и превантивно, всички законови механизми и средства, включително санкции спрямо нарушителите. Изразяваме опасение, че пасивна позиция на гръцките институции може да доведе до нова хуманитарна криза, както и до ескалация на напрежението на гръцка територия с непредвидими последици за обществения ред.

Изразяваме остро несъгласие с пасивната позиция, заета от Европейската комисия по време на кризата през 2016 г.Неупражняването на изричните правомощия на националните власти за осигуряване на свободното движение и обществения ред на тяхна територия, в случая поставя под въпрос свободното движение по основни транс-европейски коридори и засяга интересите на други държави-членки. Настояваме Комисията и лично нейният председател г-н Юнкер, заместник-председателят г-н Тимерманс, комисарят по транспорта г-жа Булц и комисарят по вътрешния пазар г-жа Биенковска да се ангажират с решаването на проблема, включително и с посещение на територията на страната и разговори с гръцкото правителство за бързо намиране на решение. Очакваме комисарите Булц и Биенковска да дадат своевременен и конкретен отговор на писмото на министъра на транспорта на България по въпроса до тях от  9 декември 2016 г.

В случай на липса на адекватна реакция от гръцка страна Европейската комисия трябва да има готовност за незабавно налагане на санкции на Гърция в съответствие с действащото законодателство.

Призоваваме компетентните институции в Република България да използват всички дипломатически и други комуникационни канали с цел осигуряване на нормалната дейност на българските превозвачи и защита на правата на българските граждани и фирми. В случай на нова блокада българските власти трябва да имат пълна готовност за оказване на хуманитарна подкрепа, както и подкрепа за завеждане на искове за обезщетение от страна на засегнатите.

Обръщаме се с апел към земеделските стопани в Гърция да преосмислят естеството и мащаба на планираните протестни действия и да потърсят защита на правата и исканията си по пътя на диалога и преговорите.

Началото на протестите е обявено за 23 януари 2017 г., поради което настояваме за незабавни действия от всички заинтересовани страни за избягване на повторение на събитията от миналата година и намиране на трайно решение на проблемите, довели до изостряне на гражданското напрежение в Република Гърция!

Ангел Джамбазки, ЕКР

Мария Габриел, ЕНП

Андрей Ковачев, ЕНП

Момчил Неков, СиД

Андрей Новаков, ЕНП

Неджми Али, АЛДЕ

Владимир Уручев, ЕНП

Николай Бареков, ЕКР

Георги Пирински, СиД

Петър Курумбашев, СиД

Ева Паунова, ЕНП

Светослав Малинов, ЕНП

Емил Радев, ЕНП

Сергей Станишев, СиД

Илхан Кючюк, АЛДЕ

Филиз Хюсменова, АЛДЕ

Искра Михайлова, АЛДЕ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес