Българските лекари, които бяха задържани от полицията в Босилеград, са били освободени

Медиците вече са в България

Трима български лекари, които бяха държани с часове вчера в полицията в Босилеград, са били освободени и вчера вечерта са се прибрали в България.

Отишли са в Сърбия по покана на Българския културно-информационен център, за да преглеждат хора от околността, които нямат достъп до медицинско обслужване.

Един от лекарите – доктор Валентин Янев, разказа пред БТВ, че полицейската акция е целяла хората, потърсили помощ, да се разотидат. Докторите успели да прегледат един – двама души от всички около 50, които чакали за преглед.

„Те могат да ни забранят да оказваме тази помощ, но оставят хората с нерешен проблем и тези хора измират. Сръбските власти нехаят, жал ми е за тези хора, някои са ходили 7 – 8 км, за да дойдат”, каза още д-р Янев.

Според консула ни в Ниш Едвин Сугарев задържането на нашите лекари за 5 часа, без де им се даде информация и без да им повдигнат обвинения, е недопустимо. Той напомни, че това е хуманитарна помощ и лекарите преглеждат напълно безплатно хората.

Сръбските власти обяснили на Сугарев, че нямат нищо против българските лекари, но са против прегледите да се провеждат в Българския културно-информационен център.

Директорът на културния център Иван Николов призна, че не е искал специално разрешение от здравните власти, защото не за първи път организира подобни прегледи. Най-вероятно здравните власти ще му съставят акт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България