Българските Специални сили завършиха поредната си съвместна подготовка с колегите си от САЩ

В периода от 9 януари до 3 февруари 2017 г. беше проведена съвместна българо-американска подготовка на формирования на 68-ма бригада Специални сили и представители на 10 група от Силите за Специални операции на САЩ. Фокусът в подготовката беше съсредоточен в пет основни направления – медицинска подготовка, алпийска-ски подготовка, огнева подготовка, инженерна подготовка и високо-планинска подготовка. Това съобщиха от 68-ма бригада Специални сили.

Медицинската подготовка се проведе в района на бригадата. На нея бяха отработени основно въпроси в областта на спешната медицинска помощ – третиране на различни видове кръвотечения и използване на различни способи за временно кръвоспиране. Бяха обсъдени и тренирани различни реанимационни методи, прилагани на бойното поле. В резултат на подготовката се повиши компетентността и опита на бойните санитари от взводовете за Специални операции.

Алпийската-ски подготовка, която се проведе съвместно с инструктори от 101 алпийски батальон в района на планина Родопи, включваше придвижване по обработени и необработени маршрути, както и по терен с голяма денивелация.

Стрелковите тренировки, включващи най-вече интуитивни стрелби се проведоха в района на СУЦ „Црънча” с пистолет Sig Sauer и картечен пистолет MP-5 по неподвижни и подвижни цели, със смяна на положението за стрелба, след придвижване и бърз оглед, със смяна на оръжието, по различни цели, денем и нощем. В т.нар. „стрес – тестове” бяха използвани късоцевно и дългоцевно оръжие в различни стрес ситуации по няколко цели, в непозната за обучаемите конфигурация и за време. Снайперистите повишиха подготовката си при стрелба със снайперова пушка от място, по неподвижни цели до 450-400 м, както и по появяващи се и движещи се цели, със смяна на огневата позиция, денем и нощем.

Инженерната подготовка на формированията на СУЦ „Црънча” включваше действия по изготвяне и реализиране на фигурни и контактни заряди за осъществяване на точки за достъп в различни обекти.

Високо-планинската подготовка се проведе в района на Рила планина, където бяха отработени придвижване със ски и снегоходки по терен с голяма денивелация, умения на личния състав за действие при попадане в лавина и оцеляване в зимни условия във високата част на планината.

В подготовката взе участие и инструктор от Националната спортна академия в пълна координация с ПКСС – БЧК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България