Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

От днес четирите Български културни центрове с училища към тях, на о. Крит затварят за 2 седмици като превативна мярка с цел ограничаване на разпространението на вируси, грип и зарази, които в момента са в своя пик. Това съобщи председателят на дружеството там Петър Анастасов.

В Гърция има десетки смъртни случаи, регистрирани от обикновен грип, коронавирусът също нахлу в страната. Гръцките власти забраниха публични мероприятия, както и традиционния карнавал за Сирни Заговезни.

"Отчитайки големия трафик на български граждани в Европейския съюз, както и засилените мерки, които препоръчва Световната здравна организация и местните правителства, ние взехме решение за период от две седмици да прекратим провеждането на всички мероприятия в центровете ни, както и провеждането на учебни занимания. Нашите деца посещават почти всичките училища в градовете ни и при една евентуална зараза, няма да поемем вина, превръщайки се в инкубатор. Двете седмици пропуснати като учебен процес ще бъдат взети през месец юни", уточни г-н Анастасов.

Българските училища в Атина засега не са обявили отлагане на мероприятия, независимо, че има забрана за това.

Солидарни с гръцките разпоредби са и българските дипломати, които отложиха официалните приеми в Солун и Атина за националния празник на България 3-ти март.

От българското дружество "Феникс", обявиха също, че отлагат предвидения за 1-ви март събор "Ден за прошки на орото".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа