Българският край на едно лудо първенство

Свърши се! Казвахме, че е по английски. Че е по германски. Драма до последния кръг. Така беше. По англо-германски сензация не стана. „Манчестър Сити” трумфира с титлата. После „Байерн”. Накрая и „Лудогорец”. За преследвачите „Ливърпул”, „Борусия” (Дортмунд) и ЦСКА остана само горчилката, че са били равностойни докрай и пак съперникът се окичва със злато. Турнирът за купата беше от екстракласа. Драматично „Черно море” изхвърли „Левски” още наесен. ЦСКА срази „Лудогорец” в Разград. После отпадна по най-абсурдния начин от „Ботев”. И в първия пловдивски финал „Локомотив” дебютно се окичи с трофея.

Е, не ни стигна! Не ни стигна да бъде интересно до сетния миг. Навръх националния празник 24 май титлата трябваше да се реши. Вместо за футбол три дни се говори за... детектор на лъжата. „Черно море” извади шестима футболисти от групата за гостуването на „Лудогорец”, били играли симулативно срещу ЦСКА при 1:3. А този двубой бе на 4 май! Дотогава всички те са играли. След края в Разград треньорът Илиан Илиев не обвини нито един от шестимата. Само каза, че не са в тима по решение на ръководството. А то? Ни вопъл, ни стон! В официалната страница на „Черно море” последната новина е, че отборът завършил на пето място в крайното класиране.

Обвинените футболисти сами разпращаха на медии снимки от минатия детектор на лъжата. Всички отгори за манипулиране на мач са отрицателни. Тестовете са взети навръх 24 май – когато решението за изваждането им е било факт. В някои медии се твърди, че преди това са били на друг детектор. Но никой от „Черно море” не го казва.

„Явихме се доброволно на полиграф, който сами организирахме – каза 38-годишният Георги Илиев, извикан от новия национален селекционер Красимир Балъков. – Отговорихме точно на въпроси дали сме играли симулативно. Дали сме получавали пари, дали някой се е свързал с нас. На всички отговорите ни са, че сме коректни. Не знам кой целеше всичко това. 21 години съм в „Черно море”. От тях 12 съм в мъжкия отбор. Седем сезона съм бил капитан. Единственото, което мога да кажа е, че това е долна лъжа. Изминаха два дни и две безсънни за мен нощи. Най-важното беше да минем полиграфа и да изчистим имената си.”

Кой какво целеше с всичко това?

Опеняване името на ЦСКА? Безуспешно! Клубът реагира светкавично и атакува мача в Разград, наричайки го „порно”. „На стадион „Българска армия” имаше драма, а в Делиормана – измама”, написа в декларация ръководството на ЦСКА след 1:0 над „Ботев” в последния кръг. „Червените” призоваха всички имащи право на разследване институции да се заемат с въпроса.

Опетняване името на футболистите? Успешно! Едва ли някога ще играят за „Черно море”. А цял живот ще си носят сянката на съмнението.

Опетняване името на „Черно море”? Успешно! Вече върху два мача на отбора са хвърлени съмнения. Първият е срещу ЦСКА. А вторият е загубата с 1:4 от „Лудогорец”, където Илиан Илиев се принуди да пусне 17-годишен вратар и куп юноши.

Опетняване името на „Лудогорец”? Успешно! При първата титла на „орлите” тогавашният елитен „Миньор” пусна срещу тях само деца. И победата със 7:0 беше от безценно значение за златните медали в края. Сега световната агенция „Ройтерс” написа материал със заглавие, че „Лудогорец” е станал шампион срещу тим, който сам се отслабил. А не може ли скъпата селекция на Стойчо Стоев просто да победи един докрай мобилизиран „Черно море”, какъвто беше „Ботев” на „Армията”. Или „Байерн” да се справи с 5:1 срещу „Айнтрахт” на „Алианц Арена”.

Кой загуби?

Загуби българският футбол. Загуби се чарът на един непридвидим сезон, в който класата може да не е била висока, но интригата беше в стил Висша лига. Прочухме се с изваден от елита тим, който направил 0:0 с шампиона. Паднал „само” с 0:1 от вицешампиона и вкарал три гола на третия. Доказателства? Чакаме ги.

Съжаляваме, Цар Футбол, че сме клети твои поданици, а не го заслужаваме! Ти наистина си велик. Заради теб се плащат по 30 000 паунда за финала на Шампионската лига. И заради теб хората обикалят света. Дано някога намериш време да ни покажеш правия път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт