Патриарх Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин.

След словото му започна и военният парад, в който ще вземат участие самолети МиГ-29, вертолети Ми-17 и "Кугар". По пл. "Княз Александър I" ще преминат 1200 военнослужещи от въоръжените сили на Република България.

Днес Църквата чества паметта на св. Георги Победоносец - един от най-почитаните светци, мъченик за Христовата вяра, считан за покровител на войнството. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит лично отслужи празничния водосвет пред Паметника на незнайния воин и благослови българските държавници и военни по случай празника.

В края на молитвата на 6 май се повтаря отново три пъти "Христос Воскресе", а войниците и държавниците на площада отвърнаха в един глас "Во Истина Воскресе".

На площада присъства президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

С камбанен звън и "На многая лета" започна ритуалът по освещаването на знамената-светини. Благослов получиха многото ветерани, които са дошли на ритуала.

Публикуваме словото на Патриарх Неофит на празничния водосвет и освещаване на бойните знамена в деня на св. вмчк Георги Победоносец без редакторска намеса:

"Уважаеми г-н Президент на Република България и

върховен главнокомадващ въоръжените сили,

Уважаеми г-н Председател на Народното събрание,

Уважаеми господин Министър-председател, Уважаеми г-н Министър на отбраната,

Уважаеми г-н Началник на отбраната,

Уважаеми господа офицери, сержанти и войници,

Ваши Превъзходителства, Уважаеми представители на българската държавност, Ваше Високопреосвещенство и Преосвещенство, боголюбиви отци, обични във Възкръсналия Господ братя и сестри,

Христос Воскресе!

Верни на вековната традиция, и днес, в деня на дивния и славен Христов мъченик и победоносен воин Георги молитвено изпросваме от Всеподателя Неговата божествена милост и закрила, като призоваваме Божията благодат над тази вода, с която поръсваме знамената на славната и непобедима българска армия. Знамената, които безстрашното наше войнство винаги е опазвало с чест и достойнство, и под които са проливали кръвта си безброй знайни и незнайни синове на скъпия ни народ, отдавайки живота си за своите братя по вяра и род, за славата и честта на своята обична Родина България.

Тяхната светла памет и техният пример на жертвена любов задължават и нас към същия подвиг и жертвено служение в полза на Църквата и Отечеството ни, за да пребъде България, а народът ни неизменно да продължава по пътя на своя духовен и културен възход. Уповавайки се всякога на Всевишния Бог и на небесното, молитвено застъпничество на всички отвека просияли Негови светци, особено място сред които в сърцата на народа ни заема днес честваният от Църквата свети Георги Победоносец.

В тежките дни, които изживява не само страната ни, но и целият свят, българската армия отново е призвана да бъде онзи надежден гарант за сигурността на нашия народ и за целостта на скъпото ни Отечество. Армия победителка, прославила името на страната ни с несломимия си дух и със своите чутовни победи, извоювани под знака на Христовия Кръст.

Нека неоскъдяващата божествена благодат всякога да пребъдва над тези знамена, а Божията десница неизменно да бъде с родното наше войнство. Нека продължаваме да стоим здраво във вярата на нашите предци, да вървим по техните стъпки и да следваме оставения ни от тях образец и пример на безкористна и жертвена любов към Бога, към Неговата света Църква и към свидната ни Родина - майка България.

Божията закрила по небесното застъпничество на св. Георги Победоносец и всички Божии светци всякога да бъдат с нас!

Честит и благословен празник на Храбростта и Българската армия! Христос Воскресе!"

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България