Българският П.Е.Н.-център остро осъжда побоя над журналиста Слави Ангелов

Здравка Евтимова

Българският П.Е.Н.-център (Поети, Есеисти, Новелисти) остро осъжда побоя над разследващия журналист Слави Ангелов. Това е покушение срещу свободата на словото, срещу разума, срещу моралните устои на нашето общество.

Да бъде смазана смелостта на разследващия журналист, да бъде погребана истината, до която е достигнал, е не само подло и грозно, то е посегателство срещу всеки човек, който се стреми да живее с истината, да говори истината, да мисли и действа, воден от желание да бъде достоен и почтен.

Българският П.Е.Н-център, спазвайки хартата на Международния PEN за противопоставяне на насилието над писатели и журналисти, настоява извършителите на това престъпление и техните поръчители да бъдат открити час по-скоро и да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Така България ще докаже силата и потенциала на държавността, стремежа в нашата страна разследващите журналисти, писателите и всички граждани, борещи се за истината, да бъдат сигурни, че са защитени, че истината в България е единствената врата към бъдещето и всеки, който я затръшва пред хората посредством заплахи, побои и подкупи, ще понесе тежко наказание в съответствие със закона.

Нека не оставаме безучастни към тази противна агресия, нека проявим солидарност към хората на перото, чието единствено оръжие в тази борба са думите. Да пожелаем на нашия колега да се възстанови бързо и да намери сили и кураж да продължи напред!

Българският П.Е.Н.-център се бори и категорично защитава свободата на словото, правото на истина на всеки гражданин и призовава прокуратурата и МВР да използват всички средства за откриване на престъпниците, нанесли побоя над Слави Ангелов. Общественото мнение ще се успокои след произнасяне на справедливо наказание.

София, 18 март 2020 г.

Здравка Евтимова

Председател на Българския П.Е.Н.-център

P.S. Тази декларация е одобрена от УС и всички членове на организацията. Изпратена е с електронно писмо до Президентството, Министерския съвет, Народното събрание, МВР и СБЖ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура