Българският Синатра с нов албум

Васил Петров се запалил по жанра от колекция с плочи на поета Захари Петров

Певецът представи Pages в старопрестолния град

Именитият певец Васил Петров се запалил по джаза от колекцията от грамофонни плочи на поета Захари Петров, която е една от най-богатите сбирки в света.

“Преди да започна да се занимавам с джаз, се изявявах в самодейна група, пеех вокали, свирех на бас китара и не възнамерявах да ставам певец. Попаднах обаче на уникалната колекция от грамофонни плочи на поета Захари Петров. Най-напред слушах инструментален джаз, после вокален и така се влюбих в тази музика”, сподели във Велико Търново Васил Петров.

Българският Франк Синатра бе гост в култовия Клуб “Седем” в старата столица, който през последната година и половина се утвърди като културно средище. Пред домакина DJ Емо и гостите Васил Петров разказа интересни моменти от живота и певческата си кариера.

“Като студент имах “малък” глас, не много тембрист и с Ангел Заберски-старши работехме сериозно. Когато гласът ми укрепна, започнах да навлизам в дебрите на джаза. Така една музика, която до този момент у нас не беше привилегирована, изведнъж се отвори ниша за изява. Определено мога да кажа, че ако нямаше джаз, нямаше да ги има и останалите музикални стилове”, категоричен е известният изпълнител.

По онова време Васил Петров имал предложения от различни композитори, работил с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян. А с песента “Другия” оглавил музикалната класация “Топ 10”.

По повод на известното парче, което и до днес е хит, Васил Петров разказа, че първоначално тази песен е била написана за Васил Найденов. Той обаче не я харесал и я дали на Васил Петров. Когато джазменът я изпял, тя придобила изключителна популярност.

Той сподели, че с първите му изяви с оркестър били в края на 1993 и началото на 1994 година, когато изнесъл поредица от концерти.

“Бях пионер в този вид изпълнения. Първоначално идеята беше на майка ми, която често ми казваше, че трябва да направя концерт със симфоничен оркестър. Един ден пътувахме с мой приятел за Русе и бяхме взели служителка от общината в Плевен. По пътя говорихме, че би било добре да опитам да пея с голям оркестър, но това ми се струваше твърде трудно за реализиране. Жената обаче като отишла в общината споделила тази идея. Ненадейно ми се обадиха с покана за изява с симфоничния оркестър на града. Събраха се изявени музиканти, които направиха аранжименти на песни и изведнъж се сдобих с цял репертоар. Тогава ми се сбъдна една голяма мечта”, разкри Васил Петров.

Изпълнителят не крие, че тази година е била изключително успешна за него в творчески план. През лятото е имал десетина концерта, а само преди броени дни фурор предизвика второто издание на спектакъла му “СИНАТРА:ВЕГАС”, създаден в завладяващия дух на 60-те години.

“Атмосферата бе в стила на Лас Вегас. Концертът беше с Биг бенд, с балет от 12 балерини, с участието на известни български музиканти, бях поканил също Михаела Филева и Орлин Павлов. След няколко дни тръгваме на коледно турне из страната, като концертът във Велико Търново ще е в Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” , информира Васил Петров.

Сред присъстващите на затрогващата среща в Клуб “Седем” бе великотърновската певица Мирела Величкова, която сподели, че с известния джазмен са състуденти от консерваторията.

“Васко беше слабичко, високо момче, което ходеше облечено с поло. Още тогава излъчваше изключителна изтънченост, чувствителност и интелигентност, които е запазил и до днес. Като студенти бяхме на бригада и брахме ябълки в Кюстендилско. Били сме и на ленински съботници, на които се забавлявахме като изписвахме с телата си името “Ленин” и свидетелство за това са черно-белите снимки, които пазя и до днес”, разкри Мирела Величкова.

Васил Петров говори и за изискания стил на облеклото си в ежедневието и особено пред публика.

“Облеклото ми е в унисон с музиката, която изпълнявам. Заслуга за стила на обличане има майка ми. Преди години, когато все още нямаше бутици и беше изключително трудно да се намерят подходящи дрехи за концертите ми като фракове, папионки, майка ми се свърза с главния шивач на музикалния театър в София и той започна да ми шие костюмите”, разказа Васил Петров.

В Клуб “Седем” певецът, който беше с приятелката си Маргарита Тошева, представи новия си албум Pages . Наред с кавърите на известни поп и соул палчета, албумът включва авторски композиции по музика на Васил Петров и текстове на британския актьор Бен Крос, който живее в България.

“Той пише прекрасна песенна поезия. Освен, че написа текстовете на някои песни, Бен Крос присъства на всички записи и даде много ценни технически съвети. С него сме пели заедно на Аполония, а и сме добри приятели”, каза още Васил Петров.

И въпреки уговорката, че срещата ще е само разговор, джазменът не се сдържа и изпя “True Love” и трогна присъстващите.

В книгата за посвещения на музикалния клуб певецът написа: “Всичко е възможно с Бога напред!”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл