Български бронежилетки пазят полицаите и военните в Мароко

В Рабат подписахме правила на Спогодбата за социална сигурност

Борисов покани Саад Еддин Ел Отмани да посети България в началото на годината

Български бронежилетки пазят полицаите и военните в Мароко. Това стана ясно от изявление на премиера Бойко Борисов заедно с мароканския му колега Саад Еддин Ел Отмани. Борисов съобщи, че имал възможност да представи и възможностите на българския военно-промишлен комплекс.

„Водихме разговори в сферата на сигурността. Коментирахме и стокооборота, който има около 30% ръст, надвишава 250 млн. долара”, коментира Борисов. Той поясни, че в сферата на фармацията, строителството, химическата промишленост има добър стокообмен. „Надяваме се да дадем по-голям тласък на бизнес отношенията”, подчерта премиерът.

Той съобщи, че се надява в началото на следващата година и премиерът на Мароко да дойде на посещение в България, където да продължат разговорите.

„Мароко е отворена врата към Африка и стои изключително стабилно. Крал Мохамед V I полага огромни усилия в тази посока”, каза още Борисов. България стои на Балканите по същия начин, както Мароко в Африка, подчерта той.

Премиерът на Мароко Саад Еддин Ел Отмани благодари на Борисов за посещението и истинската грижа за развитие на отношенията между двете държави. Той подчерта, че са постигнати допирни точки по много от темите. И припомни, че в Казабланка има бизнес-форум, но който присъстват над 30 български предприемачи, които установяват контакти в марокански фирми.

Преди изявленията на премиерите на България и Мароко делегациите в разширен състав обсъдиха стъпки за активизиране на търговията, стокообмена и мерките за сигурност.

Подписан бе документ, с който се уреждат правната за прилагане на Социалната спогодба с Мароко – взаимно ще се признава трудов стаж за пенсия на работили в двете държави и достъпа до системите за обезщетения на двете държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България