„Български гол“ е №1 на мондиалите (ВИДЕО)

Български гол“ бе избран за най-красив в историята на световните първенства. Мексиканецът Мануел Негрете вкара със странична ножица в осминафинала на световното през 1986 година. Тогава на вратата бе Борислав Михайлов, а „сомбрерата“ спечелиха с 2:0. Двубоят се игра пред 100 000 души на стадион „Ацтека“ в столицата Мексико. Изчислено бе, че топката е летяла към мрежата с повече от 60 км/ч.

https://www.youtube.com/watch?v=jV92Cp4Qmkg

В анкетата за най-красив гол гласуваха фенове от цял свят. Специална комисия определи 32 попадения, които се бориха за своеобразната награда. Според феновете ударът на Негрете е по-красив от дрибъла на Диего Марадона срещу Англия на същия мондиал, когато аржентинецът тръгна от центъра и вкара за 2:1 на четвъртфинала. Неговото попадение дори не влезе сред осмете най-добри, които бяха обявени от ФИФА€

Вторият най-красив гол в историята е на бразилеца Едер. Вкара го на световното през 1982 година срещу Русия. Едер получи топката пред наказателното поле, повдигна я във въздуха и от волле опъна мрежата.

Трети по брилянтност е удар на Хамес Родригес. На Мондиал 2014 на „Маракана“ нападателят на „Байерн“ стреля от волее от 25 метра, топката срещна напречната греда и падна зад голлинията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ