Български език прозвуча по време на великденската служба на папа Франциск

За първи път библейски пасаж от великденската служба на папата беше прочетен на български език. Българско семейство пък бе в групата за литургични дарове по време службата.

В излъчваната по цял свят служба, която ръководи папа Франциск имаше пет послания към християните. Те бяха прочетени на 5 различни езика. Българският пасаж беше посланието на престола в Рим към управниците по света. Димитър Ганчев, ръководител на българската секция на Радио Ватикана имаше честта да прочете посланието към световния политически елит и то - на български.

Ето и пълния текст на посланието на папа Франциск:

Днес Църквата подновява известието на първите ученици: "Исус е възкръснал!". И от уста на уста, от сърце на сърце, отеква поканата за възхвала: "Алилуя! ... Алилуя! В тази пасхална утрин, на вечната младост на Църквата и на цялото човечество, бих искал да достигнат до всеки един от вас първите думи на неотдавнашното Апостолическо насърчение, посветено на младите хора:

«Христос живее. Той е нашата надежда и най-красивата младост на този свят. Всичко което докосва се подмладява, обновява и се изпълва с живот. Затова първите думи, които искам да кажа на всеки млад християнин [и на всеки християнин] са: Той живее и те иска изпълнен с живот! Той е в теб, Той е с теб и никога не си отива. Ако ти се отдалечиш, Възкръсналият е винаги до теб, който те призовава и чака да започнеш отначало. Когато се чувстваш стар поради тъга, обиди, страхове, съмнения или неуспехи, Той ще бъде там, за да ти възвърне силата и надеждата” (Christus vivit, 1-2).

Скъпи братя и сестри, това послание е отправено и към всеки човек и към света. Възкресението на Христос е началото на нов живот за всеки мъж и за всяка жена, защото истинското обновление винаги започва от сърцето, от съвестта. Но Пасхата е и началото на нов свят, освободен от робството на греха и смъртта: свят отворен за Божието царство, Царството на любовта, на мира и на братството.

Христос живее и остава с нас. Той показва светлината на лика на Възкръсналия и не изоставя попадналите в изпитанието, в болката и в траура. Нека Живият, да бъде надежда за скъпия сирийски народ, жертва на продължаващ конфликт, който заплашва да ни направи все по - примирени и дори безразлични. Вместо това, време е да подновим ангажимента за политическо решение, което да отговори на справедливите стремежи за свобода, мир и справедливост, да посрещне хуманитарната криза и да подпомогне безопасното завръщане на прокудените, както и на онези намерили убежище в съседни страни, по-специално в Ливан и в Йордания.

Пасхата ни кара да погледнем към Близкия изток, разкъсван от непрестанни разделения и напрежения. Християните в региона свидетелстват възкръсналия Господ и победата на живота над смъртта с търпение и постоянство. Специална мисъл отправям към народа на Йемен, особено към децата, изтощени от глад и война. Нека пасхалната светлина осветли всички управници и народи в Близкия изток, започвайк от израелци и палестинци, и ги подтикне да облекчат многобройните страдания и да преследват бъдеще на мир и стабилност.

Нека оръжията спрат до окървавяват Либия, където през последните седмици умират безпомощни хора и много семейства са принудени да напуснат домовете си. Призовавам заинтересованите страни да изберат диалога, отколкото насилието, като избегнат повторното отваряне на раните от едно десетилетие на конфликти и политическа нестабилност.

Нека Живият Христос дари мир на обичния африкански континент, все още осеян от социални напрежения, конфликти и понякога от насилствен екстремизъм, които носят несигурност, разрушение и смърт, особено в Буркина Фасо, Мали, Нигер, Нигерия и Камерун. Мисля и за Судан, който преминава момент на политическа несигурност и където се надявам да се чуе гласа на всички институции и всеки да допринесе за свободата, развитието и благосъстоянието на страната, към които отдавна се стреми.

Нека Възкръсналия Господ придружава усилията на гражданските и религиозните власти на Южен Судан, насърчени от плодовете на духовното уединение, проведено преди няколко дни тук, във Ватикана. Нека бъде отворена нова страница в историята на страната, в която всички политически, социални и религиозни компоненти активно се ангажират за общото благо и за помирението на нацията.

Нека на тази Пасха да намери утеха и населението на източните райони на Украйна, което продължава да страда от продължаващия конфликт. Нека Господ насърчава хуманитарните инициативи и тези, насочени към постигането на траен мир.

Нека радостта от Възкресението изпълни сърцата на хората в американския континент, които страдат от последствията на трудни политически и икономически ситуации. По-специално венецуелския народ: толкова много хора лишени от минималните условия, за достоен и сигурен живот, поради продължаващата и задълбочаваща се криза. Нека Господ дари на тези, които имат политическа отговорност, да работят за прекратяване на социалните несправедливости, злоупотреби и насилие и да предприемат конкретни стъпки за премахване на разделенията и и да предложат на населението помощта, от която се нуждаят.

Нека Възкръсналия Господ осветли усилията за намиране на мирно решение в Никарагуа в полза на всички никарагуанци, възможно най-скоро.

Нека Господът на живота не ни намери студени и безразлични пред многобройните страдания на нашето време. Нека ни превърне в строители на мостове, а не стени. Нека Той, който ни дава своя мир, възпре грохота на оръжия, както в контекста на войната, така и в нашите градове, и вдъхновява лидерите на нациите да работят за прекратяване на надпреварата във въоръжаването и тревожното разпространение на оръжия, особено в най-развитите страни. Нека Възкръсналият, отворил вратите на гроба, да отвори сърцата ни за нуждите на нуждаещите се, беззащитните, бедните, безработните, маргинализираните, на тези, които чукат на вратата ни в търсене на хляб, убежище и признаване на неговото достойнство.

Скъпи братя и сестри, Христос живее! Той е надежда и младост за всеки от нас и за целия свят. Нека да бъдем обновени от Него! Честито Възкресение Христово!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България