Български инвеститори искат да купят активите на ЧЕЗ у нас

Докато не бъде съставено новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат

Чешката енергийна компания CEZ Group продава всичките си активи в България и вече е получила запитвания от български инвеститори, заяви Павел Чирани, член на борда на директорите на компанията, цитиран от Ройтерс.

Той обясни, че докато не бъде съставено новото правителство, преговорите с потенциалните купувачи няма да започнат. Все още няма и планове за продажбата на активите на чешката компания у нас, посочва още Чирани. В предизборната кампания от БСП заявиха, че ако спечелят изборите и сформират правителство, ще се опитат да изкупят обратно инвестицията на CEZ у нас, припомня агенцията.

В началото на годината CEZ Group тества пазара за своите активи в България, които включват пренос и доставка на електроенергия до около 2 млн. потребители в Западна България.

Чешката компания е собственик на 67% от капитала на електроснабдителното дружество „ЧЕЗ Електро България” и на електроразпределителното „ЧЕЗ Разпределение”, които оперират на територията на Западна България. Компанията притежава още търговец на електроенергия („ЧЕЗ Трейд”), вятърни паркове и „ТЕЦ-Варна”. Дейността на всички тези дружества се управлява и координира от „ЧЕЗ България”, която 100% е собственост на чешката компания.

Групата навлезе в България през 2004 г., като участва в приватизацията в енергийния сектор. CEZ плати 281,5 млн. евро за покупката на трите електроразпределителни дружества в Западна България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика