Български кметове поискаха Евросъюза да продължи политиката си за сближаване и след 2020 г.

Кметът на Монтана Златко Живков и още 11 български кметове - членове на българската делегация на 128-та  сесия на Комитета на регионите в Брюксел, подписаха декларация за продължаване на кохезионните фондове на Евросъюза и след 2020 година. „Кохезионната политика  е основната европейска инвестиционна политика за постигане за икономическо, социално и териториално сближаване между страните от Европейския съюз”, се казва в делегацията.

Според родните общинари кохезионната политика носи ясна добавена стойност, създава работни места, осигурява устойчив растеж и подобрява качеството на живот. „Фондовете дават възможност  за сътрудничество между регионите, градовете и общините от различните държави-членки, както и сътрудничество с частния сектор, институциите на знанието и социалните партньори на регионално равнище”, се казва още в документа. В Монтана от кохезионните фондове досега са влезли 120 милиона лева, с които са изградени основни обекти от инфраструктурата и екологията на града и общината.

А в страната 75 % от големите проекти са изградени с такива средства, отбеляза кметът Живков. Чрез декларацията представителите на всички институции на европейско, национално, регионално и местно равнище обединяват подкрепата си за това, че  политиката на сближаване трябва бъде дългосрочна и е необходима като израз на европейската солидарност за преодоляване на икономическото, социалното и териториалното разделение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България