Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Български лекари оперираха мъж в критично състояние. Той е постъпил в болница с почти спряло сърце, предава БНТ. За да го спасят, медиците имплантирали аортна клапа през бедрото. По време на операцията сърцето му спирало два пъти.

Преди две седмици 53-годишният Иван от Батак постъпва в столична болница в изключително тежко състояние.

"Имаше толкова ниски помпени показатели на сърцето, които съчетано с критичното стеснение на аортната клапа са практически несъвместими с живота", заяви проф. Иво Петров - Национален консултант по инвазивна кардиология.

Лекари от няколко специалности се събират и предприемат сложна операция, за да спасят Иван. В екипа е и професор Юлия Джоргова, която прави първата такава операция у нас. Състоянието на пациента не позволява отваряне на гръдния кош, затова му имплантират аортна клапа през бедрото.

"Въпреки че ние в условията на сърдечен масаж имплатирахме клапата - той беше с изключителен резултат непосредствено след това. Буквално няколко часа след интервенцията сърцето започна да съкращава и въпреки тази много ниска помпена функция, успя да възстанови циркулация", каза проф. Петров.

Иван се възстановява успешно и е изписан от болницата седмица след операцията.

"Днес съм на контролен преглед и всичко е супер, много добре се чувствам. Тези хора се раздадоха, да са живи и здрави!", споделя пациентът Иван Коларов.

Методът Тави, по който е опериран Иван, се използва често в европейските болници, защото е по-щадящ и дава шанс за по-бързо възстановяване. У нас лекарите го приглагат само в краен случай, след одобрение от специална комисия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България