Български „Пазители“ очароват Венеция

На 5 май Венеция палацо отваря врати за произведенията на Лили Владимирова и проф. Крум Дамянов

Изложбата е посветена на българското председателство на съвета на ЕС

Съвместен проект на Арт-галерия “Нюанс” и “Мизерикордия ди Венеция” представя уникалните произведения на двама утвърдени български творци - иконописецът Лили Владимирова и скулпторът проф. Крум Дамянов в Италия.

На 5 май във Венеция палацо “Misericordia di Venezia” ще отвори врати, за да покаже експозицията “Guardians”(“Пазители”). Културният храм във вечно романтичната Венеция, който е приемал от световните ренесансови шедьоври до най-значимите съвременни автори, ще даде пространство на първото по рода си културно събитие. Проектът – изложба и каталог представя мост между православната иконопис и модерната скулптура, между българската и италианската култура и духовност.

Изложбата, посветена на българското председателство на съвета на ЕС е една неповторима композиция от традиция и съвременност, създадена от двамата любими български творци.

Експозицията поставя непреходната тема за универсалните човешки ценности в съвременния объркан и забързан свят. “Пазители” на духовността, на културното многообразие, на търсенето, на вярата и любовта.

Откривателят на Лили Владимирова и академик Крум Дамянов за италианската публика е колекционерът и меценат д-р Пино Бизаца. От него идва и поканата за съвместната работа на Арт-галерия “Нюанс” и “Мизерикордия ди Венеция”. Мостът между културите и творците е авторитетният италиански изкуствовед проф. Джулиано Пизани, който курира изложбата и е автор на главните есета в каталога.

“Когато проф. Пизани ни покани, той отвори вратите на галерията и на страната ни с признанието, че не само се вписваме а и оставяме следа в културния живот на вечния град. Тази вяра от негова страна ни даде крилете и силата да извършим този полет над пътя по който вървим", казва Лили Владимирова. Тя споделя, че тук няма езикови бариери, няма претенции за територии, няма граници, няма задкулисие и демагогия.

"Крум ни безпокои, тревожи ни, събужда ни внезапно; Лили ни успокоява, утешава ни, дава ни упование. Изтерзаните скулптури на Крум от керамика, бронз и алуминий, които се сливат в зашеметяващо ефектни съчетания, влизат в диалог на тази изложба със светлината, очарованието и вътрешното спокойствие на иконите на Лили. Тя е пазител на традицията и на идентичността, той изобличава безразличието и заплахата на безчовечността. И двамата поверяват на изкуството отговорността, която му се полага. Те са нашите стражи", казва за “Пазители” проф. Джулиано Пизани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства