Български самолет се приземи аварийно в Израел със спукана гума

Пътнически "Боинг 737-400" на регистрираната в България чартърна авиокомпания "Електра Ейруейз" е кацнал аварийно международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, съобщава RT.

Причината - гумата на задния му ляв колесник се е спукала по време на излитането от летището в германския град Кьолн.

Пилотите са успели да приземят машината със 152 души на борда безпроблемно. Няма пострадали. При преминаването през израелското въздушно пространство самолетът е бил съпровождан от два изтребителя Ф-16. През това време военните пилоти са извършили оглед на състоянието на колесника.

Повече от 100 линейки са очаквали боинга, а всички други полети са били отменени или пренасочени.

След като кръжал известно време, за да изразходи горивото, самолетът е кацнал в 4.25 ч. местно време, използвайки обратната тяга на двигателите като спирачка, за да не се натоварват колесниците.

"Електра Ейруейз" извършва търговски полети от август 2017 г. и притежава флот от три самолета - един "Боинг" и два "Ербъс". Авиокомпанията също обслужва пълни чартърни полети за основните и заобикалящите ги пазари и също ad-hoc полети за специални случаи.

Машината "Боинг 747-400", регистрация LZ-EBA, с който оперира чартърната компания е произведена преди 22 години и преди това е била собственост (или е използвана) от четири авиокомпании от различни държави - Великобритания, Италия, Белгия, Австралия. Първият й полет е бил на 6 май 1997 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България