Български студенти създадоха водороден автомобил

Снимка: БНТ

Водороден автомобил, който ще се движи в градска среда, без да отделя вредни емисии, създадоха студенти и преподаватели от Русенския университет. Те ще участват с колата на бъдещето на Екомаратона в Турция през септември.

Всичко започва в края на септември, когато младите изобретатели решават да създадат кола, която се задвижва с водородна клетка. Успяват да я сглобят за два месеца.

"Отначало те дори и мен учудиха, може би не вярваха в качествата и възможностите си. Но после започнаха да работят до 2-3 през нощта", разказа Димитър Грозев, председател на Академичен клуб "Четири колела", по БНТ.

А те се трудят неуморно, понеже вярват, че водородът е горивото на бъдещето. Не са срещнали трудности, защото са работили в екип със специалисти.

"Говори се за зелените автомобили напоследък. Тенденцията е до 2030-а в градската среда да отпаднат автомобилите на дизел", казаа Д-р Иван Белоев, преподавател в Русенския университет.

Автомобилът ще се движи в градска среда. Максималната му скорост е 50 км/ч, а пилотът ще е жена. Основните изисквания, за да бъдеш водач на екоболида, е да си до 70 кг и да си пъргав - налага се да излезеш от него в рамките на 10 секунди, ако се случи инцидент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България