Български ученици спечелиха 61 медала в международни олимпиади и балканиади

61 медала спечелиха български ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 година

61 медала спечелиха български ученици от международни олимпиади и балканиади през 2016 година. 6 са медалите от Международната олимпиада по математика, 4 – по физика, 7 по химия, 3 – по биология, 3 – по информатика, 5 – по математическа лингвистика, 7 – по астрономия, 6 – от европейската олимпиада по природни науки, 12 – от Балканиадите по ма тематика и 8 – от Балканиадите по информатика (за старша и младша възраст), информират от МОН.

През 2016 г. България бе домакин на XXI Международна олимпиада по астрономия за ученици от 14 до 18 години. В нея участваха 78 състезатели от 16 държави. Сред тях са най-силните млади астрономи на Русия, Китай, Индия, Италия, Република Корея. На тази олимпиада е и най-доброто представяне на България досега – освен седемте медала, имаме отново абсолютен победител. Това е Бойко Красимиров Борисов от СМГ „Паисий Хилендарски“, София, който спечели златен медал и Диплом за най-добър резултат.

Освен Бойко Красимиров Борисов, златни медали в международни олимпиади и балканиади през 2016 г. са спечелили още: Христо Веселинов Венев от СМГ с два златни медала: от Международната олимпиада по информатика и от Балканската олимпиада по информатика, старша възраст; Кристиан Георгиев Георгиев от ОМГ "Академик Кирил Попов", Пловдив на Международна олимпиада по математическа лингвистика; Евгени Стаев Кайряков от СМГ на Балканска олимпиада по математика, младша възраст;

Енчо Иванов Мишинев от МГ "Атанас Радев", гр. Ямбол на Балканска олимпиада по информатика, старша възраст; Радослав Димитров, ОМГ - Пловдив, 10 клас – златен медал Балканска олимпиада по информатика младша възраст.

През 2017 година България отново ще бъде домакин на международни олимпиади – на Балканската олимпиада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европейска младежка олимпиада по информатика за ученици до 15 години и половина.

В олимпиадите по учебни предмети 107 ученици са станали лауреати. Най-голям е броят им от София град (40 ученици), Варна  и Пловдив (по 11 ученици). Училища с най-много участници в националния кръг на олимпиадите са СМГ „Паисий Хилендарски“ (143 ученици на национален кръг, като най-много са участниците в олимпиадите по математика, информатика, физика и химия), Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ – гр. Варна (82 ученици на национален кръг), Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов” (62 ученици, основно по химия и физика), ЕГ „Иван Вазов“ ─ гр. Пловдив (55 ученици, главно по испански и италиански език), ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ ─ гр. Бургас (49 ученици), МГ „Гео Милев“ ─ гр. Плевен (39 ученици).

През 2016 година Министерство на образованието и науката е финансирало подготовката и провеждането на областните и национални кръгове на 21 национални ученически олимпиади, както и подготовката и пътуването на разширените национални отбори за международни и европейски олимпиади и балканиади в размер на 1 175 753 лв.

Според постигнатите резултати на учениците в националните и международни олимпиади, по модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ на Национална програма „Ученически олимпиади и състезания”, са финансирани 784 училищни проекта за подготовка на ученици за олимпиади през учебната 2016 ─ 2017 година, на обща стойност 1 433 315 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование