Български филм в официалната селекция на Кан

Филмът на Стефан Командарев “Посоки” e селектиран за официалната програма на фестивала в Кан, съобщиха организаторите. Филмът ще участва в конкурсната програма "Особен поглед".

Действието в "Посоки" се развива в рамките на едно денонощие в София. Това са шест различни истории на шест таксиметрови шофьори, колкото и различни като персонажи, толкова и оплетени в едни и същи проблеми. Особеното при заснемането на филма е, че всяка история е заснета в един единствен кадър. За целта е трябвало на някои от епизодите да бъдат направени повече от 10 дубъла.

Във филма участват цяла плеяда български актьори, като Васил Василев-Зуека, Иван Бърнев, Стефан Денолюбов, Герасим Георгиев – Геро, Васил Банов, Ирини Жамбонас, Стефка Янорова и други.

Сценаристи на филма са Симеон Венциславов и Стефан Командарев. Един от епизодите е вдъхновен от разказ на Чехов.

“Посоки” е направен със средства от Националния филмов център, след като спечели субсидия в конкурса за нискобюдетната сесия. От идеята до реализацията са минали две години, което е рекорд за български филм.

Режисьорът вече беше на червения килим в същата селекция, но като копродуцент на румънския филм “Кучета”.

За първи път български филм попада в официалната селекция на фестивала в Кан след далечната 1988-а година. До този момент само три български филма са били селектирани – “Голямото нощно къпане” на Бинка Желязкова през 1981 година, “Накъде пътувате” на Рангел Вълчанов и “Време разделно” на Людмил Стайков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България