Български фолклорен фестивал събира сънародниците ни в Кипър

Танцови формации, детски състави и народни певци ще залеят с родни музика, танци и багри Лимасол, морската столица на острова. Български фолклорен фестивал “Соватчии” е част от инициативите на българската общност в Кипър за съхраняване и разпространяване на българското народно творчество и популяризиране на българската култура и традиции.

Сдружение ,,Българи зад граница“ в Кипър и Фолклорна формация ,,Соватчии“ с медийното партньорство на в. „Български новини”, организират четвъртия по рода си „Български фолклорен фестивал ,,Соватчии“ в Кипър.

Идеята на проекта е да се организира най-големият, най-забавният и най-полезният за хората в Кипър фестивал, посветен на българските традиции и обичаи и на уникалния български фолклор.

Датата на събора е 8 юни 2019 година.

Фестивалът ще даде възможност на посетителите да се запознаят с българския фолклор (песни и танци), традиционни ястия, български продукти. За участие във фестивала са поканени изтъкнати български изпълнители и танцьори от всички краища на острова, които се грижат за опазването и популяризирането на българщината и българските традиции.

Сред тях са певецът Добрин Добрев, Танцова формация „Етника“ – Паралимни, Танцова школа „Канатица“ – Никозия и Ларнака, Танцов ансамбъл „Българи“ – Ларнака, българските училища с фолклорни състави и, разбира се, домакините на събитието Фолклорна формация „Соватчии“. Кръшни масови хора предстоят с песните на популярния народен изпълнител Здравко Мандаджиев.

Гост на събора ще бъде и фолклорна танцова формация от Атина „Върти оро”.

Официални гости на събитието ще бъдат:

– Д-р Любен Крушовски,

– Хореографът на ЕТНИКА от Слави Шоу – Иво Сираков

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България