Български фолклор вдигна на крак катедрала в Германия

Снимка: Архив

В навечерието на Гергьовден група ученици от езиковата гимназия „Д-р Петър Богдан” в Монтана изнесе концерт в протестантския храм „Свети Георги” в германския град Шмалкалден пред публика от четири европейски държави, съобщи кметът Златко Живков.

Концертът, с участието на 100 деца и младежи финализира съвместен музикален проект на градовете Шмалкалден – Германия, Фонтейн – Франция и Алпиняно – Италия. Инициативата обединява певци и музиканти от хор, симфоничен оркестър и биг бенд за обмяна на опит и артистични импровизации.

Фолклорната група от Монтана в състав от 11 момичета и момчета бе поканена за участие в концерта и бе съпроводена от официална делегация, начело с кмета на общината Златко Живков.

В Шмалкалден гостуваха и общинският съветник д-р Юлиян Александров и директорът на гимназията за преподаване на чужди езици „Петър Богдан” Пенка Ненкова.

"Монтана и Шмалкалден имат дългогодишно и ползотворно сътрудничество, изградено на базата на връзките между гимназиите „Петър Богдан” и „Филип Меланхтон”, припомни Живков. Фолклорните изпълнения на монтанските ученици, особено песента „Зайди, зайди ясно солнце”, изправили на крака публиката в катедралата", споделиха участниците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България