Български художнички от Франция показват живопис в Старинен Пловдив

Българските художнички от Франция Иванка Петрова Цекова - Ване (Vanet) и Кристин Цекова - Кристи (Christy) ще представят своята съвместна изложба живопис "Париж в Пловдив" в постоянната експозиция "Мексиканско изкуство" на Градската художествена галерия в Стария град на Пловдив.

Откриването на експозицията с творби на Ване и Кристи, които са майка и дъщеря, е на 20 юни от 18 часа. Двете определят себе си като френско -български артисти, тъй като съдбата им е свързана с двете държави. Ване е родена в София, но от 1986 г. живее и твори в Париж. Кристи е родена в подножието на Монмартър, което сякаш предопределя пътя й на творец.

Завършва "Чуждестранни езици и цивилизации" в Сорбоната, но следва дипломиране в "История на изкуството и археология" със специалност съвременно изкуство.

Усилията на артистичния тандем за междукултурно свързване са оценени и признати от кметството на Париж. Двете художнички през тази година отново ще участват във Фестивала на солидарностите, като техният проект този път е свързан с Пловдив - родния край на дядото на Ване.

Ване и Кристи са членове на La Maison des Artistes и Adagp в Париж и от 10 години работят за сближаването на българската и френската култура чрез своята асоциация "Paris-Vanet-Art". Тя е член на Къщата на бореца и асоциациите към кметството на град Париж. В Пловдив картините им могат да се видят до 5 юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства